Bűnügy

FBI-közreműködés kellett a nagytarcsai drogkereskedőhöz

A dark weben árulta a kábítószert

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségével fogott el egy 35 éves nagytarcsai férfit, akit kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítanak.

FBI-közreműködés kellett a nagytarcsai drogkereskedőhöz
Az FBI segítségével fogtak el drogkereskedő nagytarcsai férfit (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Yasin Ozturk

A KR NNI csütörtökön közölte a police.hu oldalon, hogy a több évvel ezelőtt nyomozást rendeltek el, miután jelzést kaptak az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén keresztül az FBI-tól, hogy egy általuk azonosított magyar állampolgár a „dark web” különböző piacain jelentős mennyiségben kábítószert értékesít.

Az NNI – szoros együttműködésben az FBI-jal – fejlett kiberfelderítési technikákat alkalmazva figyelni kezdte a dark web piacait, hogy azonosítsa és elfogja a bűnözőt.

A beszerzett adatok alapján egyértelművé vált, hogy a férfi 2021 és 2023 között kontinenseken átívelő drogkereskedelmet folytatott a dark web több piacán. A gyanú szerint az illegális üzleti tevékenysége során 16 országban bonyolított le kábítószer-kereskedelmet: az USA, Kanada, Szerbia, Ausztrália, Belgium, Svédország, Szaúd-Arábia, Olaszország, Anglia, Csehország, Franciaország, Németország, Ausztria, Írország, Észtország és Spanyolország területéről és területére történtek megrendelések és szállítások – írták.

Amikor a nyomozók tavaly nyár végén kutatást tartottak a férfi nagytarcsai otthonában, lefoglaltak tőle telefonokat, számítástechnikai eszközöket és különböző adattárolókat is.

Mint írták, a férfi üzleti modellje egyértelműen nyomon követhető volt: fizikailag egyáltalán nem került kapcsolatba semmilyen illegális szerrel.

A gyanú szerint az egyes dark marketeken közvetítő szerepet töltött be a végfelhasználó és a beszállító között, és jellemzően úgy szerezte meg a hasznát, hogy magasabb áron adta el a terméket a vásárlónak, mint amennyiért azt a beszállítótól megvásárolta.

A bizonyítékok szerint az értékesített kábítószerek között megtalálható volt minden típus a szintetikus drogoktól kezdve a kokainig és a heroinig.

A 35 éves férfi a három év alatt százmillió forint értékű forgalmat bonyolított le kriptovalutában, és profitjának egy részéből ingatlant vásárolt.

Miután az NNI nyomozói az FBI segítségével minden bizonyítékot beszereztek az Egyesült Államokból, megszervezték a férfi elfogását, és június 11-én csaptak le rá vértesszőlősi tartózkodási helyén.

Kábítószer-kereskedelemmel gyanúsították meg, majd bűnügyi őrizetbe vették – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink