Bűnügy

Évente több mint háromszázmillió gyerek válik online abúzus áldozatává

Minden nyolcadik gyerek, azaz a világon élő gyerekek több mint 12 százaléka látott, előzetes beleegyezés nélkül, az interneten barangolva szexuális tartalmú képet vagy videót 2023-ban

Évente több mint háromszázmillió gyereket ér szexuális abúzus és kizsákmányolás a kibertérben az Edinburghi Egyetemen működő, Childlight nevű, a gyermekek szexuális kizsákmányolását vizsgáló intézet hétfőn közzétett tanulmánya szerint.

Évente több mint háromszázmillió gyerek válik online abúzus áldozatává
Évente több mint 300 millió gyerek válik online abúzus áldozatává (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Annette Riedl

Világszerte körülbelül 300 millió gyereket ért a kibertérben szexuális jellegű megkeresés, illetve felhívás ilyen jellegű beszélgetésre felnőttek vagy más fiatalok részéről.
Olyan esetekről is tudni, amikor a szexuális ragadozók pénzt kértek a gyerekektől azért, hogy a mesterséges intelligencia segítségével, úgynevezett „deepfake” módszerrel létrehozott képeiket ne hozzák nyilvánosságra. A tanulmány szerint ez utóbbi, bár világszerte egyre inkább terjedőben van, elsősorban az Egyesült Államokban élő gyerekeket fenyegeti.

A tanulmány tartalmaz egy globális indexet is, amely szerint ugyanitt minden kilencedik férfi – azaz csaknem 14 millió – elismerte, hogy élete során már legalább egyszer zaklatott az interneten gyereket.
Felmérések szerint a brit férfiak hét, az ausztrál férfiak 7,5 százaléka tett hasonló beismerést.
A Childlight vezetője, Paul Stanfield „globális járványnak” nevezte a jelenséget, „amely túl sokáig maradt rejtve”.
„Minden országban előfordul, exponenciálisan nő, és globális válaszokat kell rá adni” – jelentette ki.

Stephen Kavanagh, az Interpol ügyvezető igazgatója szintén felhívta a figyelmet, hogy a kibertérben előforduló abúzusok nyilvánvaló veszélyt jelentenek a gyermekekre nézve világszerte, a hagyományos bűnüldöző szervek pedig igyekeznek lépést tartani az ellen szóló küzdelemben.
Natalie Don, Skócia gyermekvédelemért felelős minisztere a maga részéről elmondta, kormánya egyik legfontosabb célja, hogy megóvja a gyermekeket a szexuális kizsákmányolástól.
„Globális problémáról van szó, amelyre globális megoldást kell adni, ezért különösen üdvözlendő a világ minden részéről adatokat gyűjtő kutatás annak érdekében, hogy kézzelfogható lépéseket tegyünk a gyermekvédelem terén” – szögezte le.

Kapcsolódó írásaink