Bűnügy

Megkezdődött az államellenes puccsisták pere Németországban

Céljuk az volt, hogy felszámolják a demokratikus berendezkedést, és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára átszervezzék az országot

Megkezdődött kedden Frankfurtban a XIII. Heinrich Reuss herceg türingiai ingatlanvállalkozó és arisztokrata által vezetett, államellenes csoport kilenc feltételezett tagja ellen terrorizmus és hazaárulás miatt indított per tárgyalása.

Megkezdődött az államellenes puccsisták pere Németországban
Rendőrök állnak őrt egy tárgyalóteremként berendezett csarnok előtt, miközben XIII. Heinrich Reuss herceg (középen) és más vádlottak megérkeznek a terrorizmus és hazaárulás miatt indított per tárgyalására
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

A hatóságok szerint a Birodalmi polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalomhoz köthető csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést, és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot. Az összeesküvésben a gyanú szerint legalább 27 ember vett részt.

A modern német állam legitimitását elutasító mozgalom kilenc feltételezett tagját terrorszervezetben való részvétellel és hazaáruló szervezkedés előkészületeinek megszervezésével vádolják. A vádlottak tagadják a terrorizmus és a hazaárulás vádját.

A német biztonsági szervek történetének egyik legnagyobb szabású műveletében háromezer rendőr és terrorelhárító bevetésével 11 tartományban, egyszerre 130 helyszínen ütöttek rajta a csoport tagjain 2022 decemberében. A német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) becslése szerint a Birodalmi polgárok mozgalmához nagyjából 23 ezren tartoznak.

A Frankfurt külvárosában, egy szigorúan őrzött tárgyalóteremben zajló per a második, amely az összeesküvés tagjai ellen indult. A csoport kilenc tagja ellen a múlt hónapban Stuttgartban indult per azzal a váddal, hogy a tervezett puccs után statáriumot hirdettek volna.

A most a vádlottak padján ülők között van főkolomposnak tartott ingatlanvállalkozón kívül Maximilian Eder és Rüdiger von Pescatore volt katonatisztek, valamint Birgit Malsack-Winkemann volt bíró és egykor AfD-s parlamenti képviselő, akik az ügyészek szerint a politikai és katonai vezetői lehettek a német kormány erőszakos megdöntésére szőtt összeesküvésnek.

A vádirat szerint a vádlottak a parlament megrohamozását és a választott képviselők lefogását tervezték a hatalom megragadása céljából. „Tudták, hogy a hatalomátvételhez embereket kell megölniük” – írták az ügyészek a tárgyalás előtt.

Őket azzal is vádolják, hogy orosz hivatalnokokat pénzeltek a támogatásukért cserébe, többek között németországi orosz konzulátuson és a szlovák fővárosban tartott találkozókon.

A vád szerint Malsack-Winkemann a parlamenti pozícióját kihasználva több összeesküvőtársát is bejuttatta a berlini Reichstag épületébe egy felderítőgyakorlat keretében.

Az ügyészek szerint az összeesküvőknek mintegy ötszázezer euró (192,7 millió forint) állt a rendelkezésükre, és több mint százezer lőszert gyűjtöttek össze.

Kapcsolódó írásaink