Bűnügy

Elképesztő mennyiségű kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség + VIDEÓ

Még tavaly áprilisban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fedezte fel a soproni vámudvarban egy konténerszállítmányban a 13 tonna MDMA-prekurzort, majd a KR NNI pár nappal később két budapesti raktárban további 19 tonna kábítószer-alapanyagot foglalt le

Több mint 30 tonna, mintegy 480 milliárd forintnyi kábítószer-alapanyagot, prekurzort semmisítettek meg az egyik magyarországi hulladékégetőben – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Elképesztő mennyiségű kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség + VIDEÓ
Elképesztő mennyiségű kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség
Fotó: police.hu

Mind a két helyen a prekurzort legális áru, műtrágya-alapanyag közé rejtették – tették hozzá.
A rendőrök a felderítés során számos hazai és külföldi fuvarozócéget ellenőriztek, így eljutottak a szállítmány megrendelőjéhez, egy egyszemélyes kft.-hez. Mint kiderítették, a cég magnéziapornak álcázva, hajókonténerrel szállíttatta Kínából először Németországba, a hamburgi kikötőbe a nagy mennyiségű illegális szert, amit onnan közúton hoztak be Magyarországra – írták.

Két héttel a magyarországi rajtaütést követően az NNI felderítőinek kérésére a német hatóságok Hamburgban ellenőriztek egy szállítmányt, amelyben további 11 tonna prekurzor volt; a lefoglalt illegális szer szintén a magyar céghez volt köthető.

Az ügyvezetőt a nyomozók március 18-án fogták el, az 50 éves isaszegi férfit kábítószer-készítés elősegítése miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A Magyarországon lefoglalt 32 tonna prekurzor elkobzását és megsemmisítését a KR NNI kezdeményezte a nyomozást felügyelő Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészségnél.

A rekordmennyiségű illegális anyagot két részletben semmisítették meg: először a budapesti raktárakban lefoglalt vegyületeket, majd a soproni vámudvarban talált prekurzort égették el.

Objektum doboz

Az utóbbi szállítmányt a megsemmisítésig Győrben egy rendőrségi objektumban tárolták, onnan szállították át szigorú biztonsági intézkedések között az egyik hazai hulladékégetőbe – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink