Bűnügy

Padláson rejtőzködtek az embercsempészek

Romániába legálisan érkezett külföldiek ellen indult eljárás

Egy padláson találták meg a román határrendőrök azt a két menekülő embercsempészt, akik egy hamis rendszámú személygépkocsival kilenc távol-keleti bevándorlót akartak átszöktetni Nagylak térségében Magyarországra, de lebuktak egy közúti ellenőrzésen – közölte pénteken a román határrendészet.

Padláson rejtőzködtek az embercsempészek
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Thomas Frey

Szerda este a romániai Nagylak város rendőrei és határrendészek közúti ellenőrzésre akartak megállítani egy gyanús járművet, amelyről olyan információval rendelkeztek, hogy bűncselekmény elkövetésére használják. Az autó nem állt meg, nagy sebességgel továbbhaladt az úton, de lesodródott az úttestről és kerítésnek ütközött. A jármű utasai szétszaladtak, ezért a hatóságok felkutatásukra indultak és – a rendelkezésükre álló felderítő drónok segítségével – rövidesen sikerült kilenc személyt őrizetbe venniük.

Az azonosítás során kiderült a balesetet okozó jármű utasairól, hogy Romániába legálisan érkezett külföldiekről, indiai és bangladesi állampolgárokról van szó, akik nem tudtak elfogadható magyarázattal szolgálni arra, miért tartózkodtak a határ közelében. Az is kiderült, hogy az árokba borult járműnek hamis – más autóhoz tartozó – rendszámai voltak.

A rendőri egységek a környező térségre is kiterjesztették a keresést, és csütörtökön a Nagylaktól 15 kilométernyire lévő Németperegen (Peregu Mare) egy ház padlásán találtak rá egy román és egy moldovai állampolgárra, akik a járművel a külföldieket szállították. Megállapították, hogy a hamis rendszámú, bevándorlókat szállító autót a moldovai férfi vezette, aki nem rendelkezik érvényes jogosítvánnyal.

Az ügyben csalás, tiltott határátlépési kísérlet, rendszám nélküli jármű közúti forgalomba helyezése, jogosítvány nélküli járművezetés, valamint embercsempészés gyanújával indult bűnvádi eljárás.

Kapcsolódó írásaink