Bűnügy

Aranylopás: Kilenc gyanúsított ellen emeltek vádat Kanadában

Az ország történetének történetének legnagyobb aranylopási ügyében tavaly áprilisban több mint húszmillió kanadai dollár (ötmilliárd forint) értékű, 6600 darab aranyrudat és jelentős összegű készpénzt loptak el

A vádlottak között szerepel az Air Canada légitársaság raktárának egyik alkalmazottja és egy korábbi menedzsere is, aki a betörést követően körbevezette a rendőröket a létesítményben. A büntetőeljárás alá vont személyek között van egy ékszerüzlet tulajdonosa is.

Aranylopás: Kilenc gyanúsított ellen emeltek vádat Kanadában
6600 darab aranyrudat és jelentős összegű készpénzt loptak el a torontói Pearson repülőtérről (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Alexander Manzyuk

„Ez egy szenzációs sztori, amelyről viccelődve azt szoktuk mondani, hogy egy Netflix-sorozatba való” – mondta Nishan Duraiappah, Peel megyei rendőrfőnök.

Mike Mavity nyomozó elmondta, hogy a külföldi valutát és a 419 kilogramm aranyat, amelyet Zürichből rendeltek az Air Canada egyik járatán szállították tavaly április 17-én. Mavity szerint aznap késő délután a légitársaság raktárához egy teherautó érkezett, amelynek sofőrje hamis fuvarlevelet mutatott fel. „Beépített emberekre volt szükségük az Air Canadában, hogy véghez vihessék ezt a lopást” – tette hozzá.
„Úgy gondoljuk, beolvasztották az aranyat, a haszonból pedig illegális fegyvereket vásároltak” – ismertette tovább Mavity.

Az ügyben eddig öt vádlottat vettek őrizetbe, akik időközben óvadék ellenében feltételesen szabadlábra kerülhettek. Egy hatodik vádlottat, a teherautó feltételezett sofőrjét az Egyesült Államokban egy közúti ellenőrzés során fogták el és tartják őrizetben illegális fegyvertartás és csempészet címén. Utóbbi gyanúsított bérelt autójában az amerikai hatóságok szerint 65 darab illegális fegyvert foglaltak le, amelyeket Kanadába akart csempészni.

További három embert, köztük a volt menedzsert körözik.
A helyi rendőrség szerint mindössze 90 ezer kanadai dollárnak (23 millió forint) megfelelő aranyat tudtak visszaszerezni.

Kapcsolódó írásaink