Bűnügy

Csak nőkre támadt az ausztrál kaszaboló

Az elkövető rövidnadrágban, ausztrál rögbiligás mezben, kezében késsel kezdett ámokfutásába Ausztrália egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában

Kifejezetten nőket vehetett célba a Sydney keleti városrészében, a Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontban szombaton elkövetett, hat halálos áldozatot követelő késes ámokfutás tettese – közölte az ausztrál rendőrség hétfőn.

Csak nőkre támadt az ausztrál kaszaboló
Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök (középen), Chris Minns új-dél-walesi miniszterelnök (jobbról negyedik) és más tisztségviselők virágot helyeznek el a Westfield Bondi Junction bevásárlóközpont előtt Sydneyben 2024. április 14-én
Fotó: AFP/David Gray

Az ügyben eljáró nyomozók arra alapozzák feltevésüket, hogy a hat áldozatból öt nő volt, csakúgy mint a 12 sebesült túlnyomó többsége. A támadó egyetlen férfival, a bevásárlóközpont pakisztáni származású biztonsági őrével végzett, aki a szolgálati szabályzat szerint nem viselhetett fegyvert.

Karen Webb, Új-Dél-Wales állam rendőrfőkapitánya az ABC (Australian Broadcasting Corp.) csatornának azt mondta, hogy a nyomozók számára már a bevásárlóközpont kamerái által rögzített felvételek, illetve a szemtanúk elmondása alapján is „nyilvánvalóvá vált, hogy az elkövető a nőkre összpontosított, és elkerülte a férfiakat”. A nyomozók a tettes családját is kihallgatják, hogy fény derüljön a támadás indítékára – fűzte hozzá.

A hatóságok már korábban kizárták, hogy terrorcselekményt történt, illetve hogy valamilyen ideológia hajtotta volna a Joel Cauchi néven azonosított 40 éves, pszichés problémákkal küszködő hajléktalan férfit, aki a rendőrségi adatok szerint márciusban érkezett Queensland szövetségi államból Új-Dél-Walesbe.

Andrew Cauchi, az ámokfutó apja hétfőn azt mondta, hogy fia régóta szenvedett mentális betegségektől. „Barátnőt akart, de nem rendelkezett szociális készségekkel, és nagyon frusztrált is volt” – mondta a The Australian című ausztrál lap által közölt kommentárokban. Elmondta továbbá, hogy tavaly öt amerikai katonai kést vett el látogatóba érkező fiától, aki állítása szerint attól félt, hogy megkéselik.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök az ABC rádióban hétfőn adott nyilatkozatában aggasztónak nevezte az áldozatok „nemek szerinti arányát”.

Az elkövető rövidnadrágban, ausztrál rögbiligás mezben, kezében késsel kezdett ámokfutásába Ausztrália egyik legnagyobb, hétszintes bevásárlóközpontjában, míg végül egy rendőrtiszt agyonlőtte. A rendőrtiszt, Amy Scott az általános vélekedés szerint fellépésével több ember életét megmentette.

Ausztráliában hétfőn nemzeti gyásznapot hirdettek, az áldozatok emlékére szerte az országban félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat. A sydney-i operaház „vitorláit” fekete szalaggal vonták be. A szombati vérengzés helyszíne, a népszerű Bondi városrészben található bevásárlóközpont előtt virágok és koszorúk ezreit helyezték el.

Kapcsolódó írásaink