Bűnügy

Nyolc évet kapnak a rézhulladékrablók

A rablás értéke 52 millió forint volt

Nyolc év fegyházbüntetésre ítéltek három férfit, akik 2011. április 21-én éjszaka részt vettek egy 52 millió forint értékű, rézhulladékkal megpakolt kamion elrablásában – közölte a Fővárosi Törvényszék pénteken az MTI-vel.

Nyolc évet kapnak a rézhulladékrablók
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Ronny Hartmann

A közlemény szerint a törvényszék különösen nagy értékre elkövetett rablás miatt a három vádlottat fegyházbüntetés mellett hét év közügyektől eltiltásra, továbbá 800, illetve és 600-600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte, továbbá 6,5 millió, illetve 4-4 millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben.

Az ügynek van egy negyedik vádlottja is, akire visszaesőként pénzmosás miatt két év börtönbüntetést és két év közügyektől eltiltást, valamint 400 ezer forintos pénzbüntetést szabtak ki, továbbá 1,5 millió forint értékben vagyonelkobzást is elrendeltek – tudatta a törvényszék.

Az ítélet szerint az I. rendű vádlott volt a felbujtó, aki beszervezte – a külön eljárásban jogerősen elítélt – kamionsofőr ismerősét. Ő a rablásba bevonta a II., III. és IV. rendű vádlottat is. A II. és III. rendű vádlott április 21-én éjszaka arcát maszkkal eltakarva, kezén kesztyűt viselve bejutott a telephelyre, majd a – külön eljárásban már jogerősen elítélt - férfit beengedte a főbejáraton – ismertették a közleményben.

A tájékoztatás szerint a férfiak a megfélemlített biztonsági őrtől megszerezték a kamion kulcsát, majd a rakománnyal együtt elhajtottak a helyszínről. A lopott rézhulladék másik járművel való továbbszállításában és elrejtésében a IV. rendű vádlott működött közre. A vádlottak és a korábban elítélt társuk különböző mértékben részesedtek a rézhulladék értékesítését követően befolyt összegből.

A rablás elkövetési értéke 52 millió forint volt, amelyből négymillió forint megtérült.

Azt írták, a vádlottak tagadásával szemben a bíróság a rablásban részt vevő, már korábban jogerősen elítélt férfi vallomására alapította a terheltek bűnösségét. A vádlottak büntetőjogi felelősségét a bizonyítási eljárásban beszerzett bizonyítékok – többek között tanúvallomások, kamerafelvételek, okirati és egyéb bizonyítékok – is alátámasztották.

Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben a vádlottak és védőik fellebbeztek.

A bíróság döntése alapján az I., II. és III. rendű vádlott bűnügyi felügyeletben várja az eljárás jogerős befejezését. Ezen végzés az I. rendű terhelt vonatkozásában nem végleges – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink