Bűnügy

Gránátot és fegyvereket találtak a Vörös Hadsereg Frakció terrorcsoport elfogott tagjának lakásán

Gránátot, fegyvereket és lőszereket is találtak a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) egykori hírhedt terrorcsoport Németországban elfogott tagjának lakásán – közölte szerdán este a német rendőrség az X-en.

Gránátot és fegyvereket találtak a Vörös Hadsereg Frakció terrorcsoport elfogott tagjának lakásán
A hatóságok délután kiürítették a lakóházat, az épület előtti járdát is lezárták
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Annette Riedl

A 65 éves Daniela Klettét, aki évtizedek óta szökésben volt, kedden fogták el.

A Berlin Kreuzberg kerületében található lakásán a hatóságok egy gránátot találtak, amelyet más helyre szállítottak és ártalmatlanítottak – ismertette a rendőrség, hozzátéve, hogy további gyanús tárgyakat még vizsgálnak és elszállítják őket.

A hatóságok délután kiürítették a lakóházat, az épület előtti járdát is lezárták. Este tíz órakor a lezárást kiterjesztették az egész Sebastianstraße utcára, és a szemközti lakóházat is részben evakuálták az egykori terrorista lakásán talált „további tárgyak elszállításának idejére".

Az alsó-szászországi bűnügyi hivatal szóvivője szerdán este megerősítette, hogy további fegyvereket is találtak Klette lakásán. A Der Tagesspiegel című német lap korábban arról adott hírt, hogy lőfegyvereket is lefoglaltak. A rendőrség már Klette őrizetbe vételekor talált pisztolytárakat és lőszereket.

A Baader-Meinhof csoportként is ismert terrorszervezet még bujkáló tagja azután került rendőrkézre, hogy az ügyészség és a rendőrség két hete egy televíziós bűnügyi műsorban a lakosság segítségét kérte a még szökésben lévő terroristák – Klettén kívül az 55 éves Burkhard Garweg és a 69 éves Ernst-Volker Staub – elfogásához.

A már feloszlatott RAF harmadik generációjához tartozó terroristákat azzal vádolják, hogy egy gyilkossági kísérletet és több súlyos, fegyveres rablótámadást hajtottak végre 1999 és 2016 között.

A német hatóságok több mint 30 ember meggyilkolásáért és legkevesebb 200 ember megsebesítéséért teszik felelőssé a Vörös Hadsereg Frakciót.

Az ügyészség szerint a harmadik generációhoz tartozó Daniela Klette és társainak bűncselekményeit már nem a politika motiválta, hanem a haszonszerzés. A hatóságok e generációt teszik felelőssé Alfred Herrhausennek, a Deutsche Bank hajdani vezetőjének és Karsten Rohweddernek, az állami vagyonkezelő elnökének a megöléséért.

Rohwedder megölése volt a RAF utolsó gyilkossága. A vagyonkezelő vezetőjét otthonában, az íróasztalánál lőtték le egy kerti lakból, 60 méteres távolságból.

Kapcsolódó írásaink