Bűnügy

Kenőpénzt fogadtak el a nagylaki román tengelysúlymérő-állomás alkalmazottai

A túlsúlyos teherautók vezetői a szabályos árumennyiségről szóló mérőponti igazolásokért fizettek

Korrupciógyanú miatt átkutatták kedden az Arad megyei törvényszéki ügyészek a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhely két tengelysúlymérőpontját, és előállították a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) 47 alkalmazottját.

Kenőpénzt fogadtak el a nagylaki román tengelysúlymérő-állomás alkalmazottai
Határátkelőhelyen várakozó teherautók (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Nikolay Doychinov

A CNAIR folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadásával gyanúsított alkalmazottait kommandósok kísérték az aradi rendőrkapitányságra kihallgatásra. Az ügyben a CNAIR temesvári regionális igazgatósága tett feljelentést. A társaság közleménye szerint a CNAIR vezetősége „zéró toleranciát tanúsít” a korrupcióval szemben, és rendszeresen ellenőrzi alkalmazottait – ismertette az Agerpres hírügynökség.

Az Actual24.ro portál ügyészségi forrásokra hivatkozva azt írta: az országból kifelé tartó kamionok tengelysúlyát ellenőrző mérőpontokon az alkalmazottak mindegyikének műszakonként 100–150 eurónyi „tiszta bevétele” származott a járművezetőktől begyűjtött kenőpénzből.

Az ügyről szintén beszámoló OpiniaTimisoarei.ro hírportál felidézte, hogy 2019-ben a CNAIR temesvári regionális igazgatóságának vezetőjét és több tisztségviselőjét is őrizetbe vették azoknak a megvesztegetéseknek az ügyében, amelyeket a túlsúlyos teherautók vezetői fizettek a szabályos árumennyiségről szóló mérőponti igazolásokért.

A román közúti áruszállítók szövetsége (UNTRR) szerint a nagylaki autópálya-átkelőnél naponta átlagosan 1400 kamion lépi át a határt Magyarország felé.

Kapcsolódó írásaink