Bűnügy

Tömeges őrizetbe vétel Európa-szerte és Ecuadorban az albán maffia miatt

Többtonnányi kábítószert, nagy mennyiségű készpénzt, lőfegyvereket és gépkocsikat foglaltak le

Legkevesebb 89 embert vettek őrizetbe a hatóságok több európai országban és Ecuadorban egy albán bűnszervezet elleni, összehangolt rendőrségi akcióban – jelentette be kedden az ecuadori főügyész, illetve szerdán az Európai Unió ügyészségi koordinációs szervezete, a Eurojust.

Tömeges őrizetbe vétel Európa-szerte és Ecuadorban az albán maffia miatt
Willian Villarroel (balról a második), az ecuadori rendőrség kábítószer-ellenes igazgatója és Daniel Vazquez (balra), a spanyol rendőrség központi pénzmosás elleni brigádjának főfelügyelője a rendőrségi akció sajtótájékoztatóján a quitói rendőr-főkapitányságon 2024. február 6-án
Fotó: AFP/Rodrigo Buendia

A tájékoztatás szerint a hatóságok négyéves nyomozás után léptek akcióba hétfőn és kedden Albániában, Olaszországban, Spanyolországban Németországban, Nagy-Britanniában és Ecuadorban, és száznál is több razziát hajtottak végre a pénzmosással és kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított bűnbanda ellen.

Az őrizetbe vettek között spanyol, ecuadori, kínai, argentin és kolumbiai állampolgárok vannak. Több tonnányi kábítószert, nagy mennyiségű készpénzt, lőfegyvereket és gépkocsikat foglaltak le.

Az ecuadori rendőrség szerint a banda vezetője az albán Dritan Gjika, akinek közeli kapcsolata volt a tavaly meggyilkolt ecuadori üzletemberrel, Rubén Cherresszel is. Cherres egyebek mellett Guillermo Lasso volt ecuadori elnök sógorának közeli barátja.

Az ecuadori razziák arra a hatvannapos szükségállapotnak az idejére estek, amelyeket Daniel Noboa államfő rendelt el az országban a bűnbandák miatt.

Kapcsolódó írásaink