Bűnügy

Kibertámadás érte a Japán Űrkutatási Hivatal szerverét

Illetéktelen behatolás történt a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) szerverére – jelentette be szerdán a japán kormány, hozzátéve, hogy az incidens nem érintett rakétákkal és műholdakkal kapcsolatos érzékeny információkat.

Kibertámadás érte a Japán Űrkutatási Hivatal szerverét
Kibertámadás érte a Japán Űrkutatási Hivatal szerverét
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Annette Riedl

A behatolás még nyáron történt, és az űrhivatal csak akkor szerzett tudomást róla, mikor ősszel a rendőrség kapcsolatba lépett vele ebben az ügyben.

A kormány és az illetékes hatóságok vizsgálatot indítottak a behatolás forrásának azonosítására és az esetleges károk, valamint az űrhivatal biztonsági rendszerében fellelhető esetleges hiányosságok feltárására.

Az űrhivatal egyik illetékese arról számolt be, hogy egyelőre semmilyen adat kiszivárgását nem erősítették meg.

A JAXA is a mintegy 200 vállalat és kutatóintézet között volt, amelyet nagy léptékű kibertámadások értek 2016-ban és 2017-ben. A feltételezés szerint a támadásokat a kínai hadsereg által irányított hackercsoport követte el.

2021 áprilisában a japán rendőrség egy kínai mérnököt adott át az ügyészségnek azzal a gyanúval, hogy ő bérelte álnéven a támadásokhoz használt szervert. A tokiói ügyészség azonban 2021 októberében indoklás nélkül elutasította a vádemelést a férfi ellen, aki korábban a Kínai Kommunista Párt tagja volt.

Kapcsolódó írásaink