Bűnügy

A csaláshoz kapcsolódó minden vádpontban bűnösnek találták Sam Bankman-Friedet

Bűnösnek találta minden vádpontban Sam Bankman-Friedet az esküdtszék csütörtökön New Yorkban.

A csaláshoz kapcsolódó minden vádpontban bűnösnek találták Sam Bankman-Friedet
A védelem arra épített, hogy Bankman-Fried tudomása nélkül zajlott a gazdasági visszaélések sora
Fotó: AFP/Angela Weiss

A tavaly összeomlott FTX kriptovaluta-tőzsde alapítóját és egykori vezérigazgatóját legkevesebb 10 milliárd dollár értékű csalással és visszaéléssel, a befektetők, ügyfelek és hitelezők félrevezetésével vádolták. A tárgyalás szerdán zárult, az esküdtek alig négy óra alatt jutottak egyértelmű véleményre a vádlott bűnösségét illetően.

A New Yorkban tartott egy hónapos bírósági tárgyalás során az ügyészek bizonyították, hogy a vádlott tudott a vállalkozásánál, valamint az ahhoz kapcsolódó befektetőcégnél – az Alameda Researchnél – zajló törvényellenes cselekményekről, és hogy Bankman-Fried a befektetők pénzét sajátjaként kezelte, cégét pedig egyfajta „malacperselyként” használta.

A védelem arra épített, hogy Bankman-Fried tudomása nélkül zajlott a gazdasági visszaélések sora. A vádlott a bíróságon elismerte, hogy hibázott, de azt állította, hogy nem követett el csalást és senkitől nem lopott. Védője szerint a szövetségi ügyészek azt a látszatot próbálták kelteni, miszerint védence egy „gazember és szörnyeteg”, ami nem igaz.

A tárgyaláson többek között ellene vallott egykori barátnője, Caroline Ellison, aki az Alameda Research vezetőjeként dolgozott, és vádalkut kötött az ügyészséggel.

A most 31 éves Sam Bankman-Fried vállalkozása sikerének csúcspontján 26 milliárd dollárt meghaladó vagyonnal rendelkezett, a világ leggazdagabb 30 év alatti vállalkozójaként tartották számon.

Az FTX összeomlása és csődeljárásának megkezdése idején Sam Bankman-Fried a Bahama-szigeteken élt, ahol tavaly ősszel vették őrizetbe, majd decemberben adták ki az amerikai hatóságoknak. New Yorkban a bíróság először házi őrizetet rendelt el szigorú feltételek mellett, amit idén augusztusban azok megsértése miatt őrizetbe vételre változtatott, a vádlott azóta börtönben várta a tárgyalás kezdetét.

Sam Bankman-Friedre jövő márciusban még egy bírósági eljárás várhat, ahol az FTX összeomlásának körülményeiért vonják felelősségre. A most zárult első büntetőügyben hozott esküdtszéki döntés nyomán a vádpontok alapján a bíró akár 110 év börtönt is kiszabhat.

Kapcsolódó írásaink