Bűnügy

Horror a patológián

Testrészeket rejtegetett az erzsébetvárosi boncmester, két ismeretlen holttest is előkerült

Igencsak bizarr esetre derült fény, miután megszűnt egy boncmester és segédjének munkaviszonya - írja a bors.hu.

Horror a patológián
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Igencsak fura esetről számolt be honlapján a rendőrség: a Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója ugyanis augusztus 31-én azzal fordult a hatóságokhoz, hogy a helyi boncmester (és boncsegédje) munkaviszonyának megszűntetése után két beazonosítatlan, métlatlan körülmények közt tárolt holttestre bukkantak az intézmény patológiáján. Egyik test sem szerepelt a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben. A testek személyazonosságát mára megállapították.

Az egyik holttest lábcéduláján ugyan voltak adatok, ám elég zavarosak, ugyanis sem a kórház nyilvántartásában nem szerepelt elhunytként az illető, és az országos személynyilvántartás szerint is élt. Kiderült: a lábcédula nem hazudott: valóban a nevezett személyé volt a holttest. Egy másik kórházban hunyt el gyógyíthatatlan betegség következtében, onnan szállították át ide még 2006-ban balzsamozásra. A temetésről azonban sem hozzátartozói, sem mások nem intézkedtek – ami érthető is, hiszen hivatalosan „el sem hunyt”...

A másik holttest, akit be kellett a hatóságoknak azonosítaniuk, egy külföldi állampolgár volt, aki 2023. augusztus 10-én vesztette életét egy közlekedési balesetben. A testet a hozzátartozók a beazonosítást követően hazájukba szállították.

Testrészek is előkerültek

Nem ez a két beazonosítatlan holttest volt az egyetlen furcsaság, amit a korábbi kórboncnok és segédje maga után hagyott. A rendőrség vizsgálja, hogy egy másik, a kórházban 2022. december 24-én természetes halállal elhunyt illető temetéséről miért nem intézkedtek, illetve a holttest miért van még mindig a patológia hűtőkamrájában mintegy 10 hónapja. Ráadásul az orvosigazgató bejelentését követő helyszíni szemlén a patológiai osztályon engedély nélkül tárolt emberi testrészeket is lefoglalt a rendőrség. Ezeket a volt boncmester engedély nélküli egészségügyi kutatásokhoz gyűjtötte.

Kapcsolódó írásaink