Bűnügy

Felszámoltak egy szervkereskedő hálózatot

Pakisztánban elfogtak egy hírhedt orvos és egy autószerelő vezette szervkereskedő hálózat tagjait – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Mohszin Nakvi, Pandzsáb tartomány kormányfője.

Felszámoltak egy szervkereskedő hálózatot
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/ Sebastian Kaulitzki

Mint mondta, a bűnözők legkevesebb 328 illegális vesetranszplantációt hajtottak végre. A műtétek egy részét magánotthonokban végezték el, olykor a páciensek tudta nélkül.

A rendőrségi vizsgálatok szerint a gyanúsítottak áldozataikat a kórházakból csalogatták el. Favád Muhtár, akit erkölcstelen orvosi gyakorlat miatt már többször őrizetbe vettek, a név szerint nem említett autószerelőt műtéti asszisztensként, illetve aneszteziológusként alkalmazta.

Nakvi szerint a vesék darabját 10 millió rúpiáért (120 ezer dollár) értékesítették.

A szervkereskedő hálózat nyolc tagját tudták őrizetbe venni. A bűnszervezet Pandzsáb keleti részén, illetve Kasmír pakisztáni fennhatóság alatt álló részén működött.

Legkevesebb három olyan emberről tudni, aki belehalt az illegális műtétbe. Nakvi hozzátette: valószínűleg a 328-nál „sokkal több” illegális transzplantációt és műtétet hajtottak végre, de azokra nincs bizonyíték.

Pakisztánban 2010 óta tilos az emberi szervek kereskedelme.
A törvényszegőket tízévi börtönnel és súlyos pénzbüntetésekkel sújtják. A szabályozással a kormány igyekezett megakadályozni, hogy kizsákmányoló közvetítőkön keresztül külföldi vevők jussanak illegálisan szervekhez.

A pandzsábi rendőrség legutóbb januárban jelentette be egy szervkereskedő hálózat felszámolását, miután egy illegális laborban rátaláltak egy eltűntnek nyilvánított 14 éves fiatalra, akinek eltávolították az egyik veséjét.

Kapcsolódó írásaink