Bűnügy

Europol: albán és kínai drogkereskedőket fogtak el Spanyolországban

Felszámoltak Spanyolországban egy jelentős bűnözői csoportot, melynek tagjai kábítószer-kereskedelemmel és a bűncselekményből származó nagy összegű haszon tisztára mosásával foglalkoztak – tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol csütörtökön.

Europol: albán és kínai drogkereskedőket fogtak el Spanyolországban
Europol: albán és kínai drogkereskedőket fogtak el Spanyolországban
Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / BELGA VIA AFP

Az uniós szervezet közleménye szerint a spanyol hatóságok által vezetett nemzetközi művelet során az albán és kínai állampolgárokból álló bűnözői csoport 27 tagját állították elő.

A titkosszolgálati jelentések alapján 2021-ben indult nyomozás arra derített fényt, hogy a bűnözői csoport főként marihuána előállításával és kereskedelmével foglalkozott. Emellett nagyszabású pénzmosási tevékenységet végzett, gyakran más kábítószer-kereskedő bandák számára is. A csoport 2020 májusa és 2021 márciusa között legkevesebb 65 millió eurót (mintegy 26 milliárd forint) mosott tisztára, a pénz mozgatását a közvetítőkkel működő havala rendszer segítségével végezték.

A csoport felszámolásával végződő, több helyszínen tartott művelet során a nyomozók luxusórákat és ékszereket foglaltak le több mint 400 ezer euró (mintegy (160 millió forint) értékben, továbbá csúcskategóriás autókat, mobiltelefonokat és 615 ezer euró (mintegy 246 millió forint) készpénzt koboztak el.

Kapcsolódó írásaink