Bűnügy

Elítélték a férfit, aki vadászpilótákat vakított el lézerrel

A vádlottat közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésében találta bűnösnek a bíróság

A Tiszaújvárosi Járásbíróság egy év hat hónap – végrehajtásában két év – próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte azt a férfit, aki vadászpilótákat vakított el lézerrel – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Miskolci Törvényszék.

Elítélték a férfit, aki vadászpilótákat vakított el lézerrel
Képünk illusztráció
Fotó: KTSDesign/Science Photo Library via AFP

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott két évvel ezelőtt áprilisban lakása udvarából alkalmanként legkevesebb harminc percig próbálkozott azzal, hogy három – egy borsodi kistelepülés közigazgatási területe feletti légtérben – kiképzési repülési gyakorlatot végző vadászrepülőgép pilótafülkéibe bevilágítson.

Mint írták, a férfi a lézerfénnyel a gépet vezetőknek pillanatnyi látásvesztést, szemkáprázást okozott. Egy alkalommal a lézer fényének zavaró hatása olyan mértékű volt, hogy a pilóta a repülőgép kötelezően használandó navigációs fényeit kikapcsolta annak érdekében, hogy a férfi a járművet szem elől tévesztve felhagyjon cselekményével.

A vádlottat, aki cselekményével a három pilóta életét és testi épségét veszélyeztette, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésében találta bűnösnek a bíróság. Enyhítő körülményként értékelte a terhelt büntetlen előéletét, míg súlyosító körülményként vette figyelembe az „önhibából eredő ittasságát”, valamint azt, hogy közvetve a környéken élők életét is komoly veszélynek tette ki – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

Alkalom szülte tolvaj

ĀHol egy bolt kivilágított belseje, hol a gyújtáskapcsolókban felejtett indítókulcsok hívogattak egy férfit