Bűnügy

Hamis autódiagnosztikai eszközöket és szoftvereket foglalt le a NAV

A pénzügyőrök iparjogvédelmi jogok megsértésének bűncselekménye miatt eljárást indítottak

Hamis autódiagnosztikai eszközöket, kulcstartókat, emblémákat és illegális szoftvereket foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy Vas vármegyei férfi lakásán – közölte a vámhivatal szerdán a Facebook-oldalán.

Hamis autódiagnosztikai eszközöket és szoftvereket foglalt le a NAV
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Azt írták, hogy a pénzügyőröknek egy internetes hirdetés vált gyanússá. A világhálón üzletelő férfit ezután keresték meg a lakásán, ahol autódiagnosztikai eszközöket és különféle márkajelzésű kulcstartókat találtak, amelyekről kiderült, hogy hamisak. „A laptopokat és DVD-lemezeket a Járműipari Forgalmazók Szellemi tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület (JAF) munkatársainak szakértői vették szemügyre. A hozzáértők egyöntetű véleménye szerint az eszközök hamis szoftvereket tartalmaznak” – írták.

A férfi a hamis szoftverek jogosulatlan használatával, a hamis eszközökkel és árukkal több mint 9 millió forint vagyoni hátrányt okozott a jogtulajdonosoknak, ezért a pénzügyőrök az illegális termékeket lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértésének bűncselekménye miatt eljárást indítottak.

Hangsúlyozták, hogy a hamisított autódiagnosztikai eszközök használata – ellenőrizetlen pontosságuk, esetleges értéktorzításuk miatt – a járműveknél téves beállításokhoz vezethet, így alkalmazásuk közvetve a közlekedésbiztonságra is fokozott kockázatot jelent.

Kapcsolódó írásaink