Bűnügy

25 éve történt a körmendi gyermekgyilkosság

Nyomorog az emberölésért elítélt Tánczos Gábor

Bár Tánczos Gábort elítélték, az ügy nyomozójában maradtak kételyek – írja a blikk.hu.

25 éve történt a körmendi gyermekgyilkosság
Fotó: NorthFoto

Az angyali arcú 11 éves kislány, Zsófika és a félszeg, furcsának tűnő fiú, a tárgyalásain rendre elájuló Tánczos Gábor – a körmendi gyermekgyilkosság szereplőinek arca örökre beleivódott az egy emberöltővel ezelőtti bűnügyi krónikákat figyelő közvélemény kollektív emlékezetébe. Emblematikus ügy volt ez, a kételyek, a rejtélyek, az azóta is felbukkanó összeesküvés-elméletek szimbóluma. A fültől fülig átmetszett torkú H. Zsófia holttestére pontosan 25 évvel ezelőtt, 1998. április 1-jén bukkantak rá egy körmendi társasház harmadik emeleti lakásában. Néhány nappal később az akkor 19 éves Tánczos Gábor tanúként jelentkezett a rendőrségen, mondván, a gyilkosság napján a barátjánál járt, és hallott valamit a lakásból. Tánczos ellentmondásokba keveredett, őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba került. Tánczost, aki előbb beismerte, később tagadta a gyilkosság elkövetését, 2002 februárjában jogerősen 13 éves szabadságvesztésre ítélték, majd jó magaviselete miatt 2008 januárjában szabadult.

Tánczos Gábor édesanyja exkluzív interjút adott a Blikknek. Gyöngyi még most is küzd azért, hogy bebizonyosodjon, amiben a mai napig hisz: nem a fia végzett a kislánnyal.

– Mi már félig belehaltunk abba, ami 25 évvel ezelőtt történt, és amiben azóta sincs igazság – mondta az édesanya. – Ártatlan embert küldtek börtönbe 9 év 9 hónapra.

Gyöngyi Gáborral együtt a régi, kis lakásukban él, ott, ahol annak idején is. Csakhogy a régi idillnek már nyoma sincs, hiszen nem csak a lelküket gyötörték meg a történtek, de anyagilag is padlóra kerültek, hiszen az ítélet után a per teljes költségét is nekik kellett kifizetniük, ami milliós nagyságrendű.

– Már csak egy fél lakásunk van, a másik felére ugyanis ráterhelték a tartozást. Nekem több mint tíz évi nyugdíjam ment rá arra, hogy megpróbáltam bebizonyítani a fiam ártatlanságát: két magánnyomozót is felkértem, beleástam magam a periratokba. Teljesen tönkrementünk.

Az asszony mindmáig fejből idézi azokat a gyanús körülményeket, amelyek szerinte arra utalhatnak, hogy Gábor ártatlan áldozata lett az igazságszolgáltatás tévedéseinek. Úgy véli, Zsófi halála után átrendezték a helyszínt, a kislány testét a halottszállítók helyett nyomozók hozták el, ráadásul nem az a ruha volt rajta, amelyikben holtan találták. Felemlegette azokat az eseteket is, amik csupán egy-két hónapnyi eltéréssel előzték meg vagy követték Zsófi halálát: Szathmáry Niki 1998 januári meggyilkolását – a tettes a mai napig nincs meg –, vagy éppen az osztrák Natascha Kampusch elrablását 1998 márciusából. Gyöngyi szerint ezeket az eseteket is próbálták összefüggésbe hozni a fiával. A család nem tud szabadulni az emlékektől, az ördögi história talán mindörökre megmérgezte a napjaikat.

– Már csak a hitünk tart minket életben – mondta az édesanya.

Gábor azóta sem talált munkát, noha a környezetük nem mutatja, hogy elítélnék őt. Talán épp elégnek tartják azt a több mint 9 évet, amit börtönben kellett töltenie.

– Tánczos Gábor mellett nagyon kiállt a nagyapja is, nekem még fenyegető levelet is küldött. Úgy gondolta ugyanis, hogy ha én nem megyek Körmendre, lehet, hogy a rendőrség nem foglalkozott volna annyira az unokájával – ezt már Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredes, a döglött ügyek osztályának egykori vezetője mesélte a Blikknek. – Emiatt nekem tulajdonította, hogy Tánczos tanúból gyanúsítottá vált: bevitték, bántalmazták, beismerésre kényszerítették. „Ezért legyen maga tizenhatszor átkozott, meg a családja is” – írta nekem. Nem örültem neki, de megértettem, mert az unokájáról volt szó – jegyezte meg Kovács Lajos. Az egykori nyomozót a bizonyítékok mennyisége egy darabig meggyőzte, de aztán maradt benne valamennyi kérdőjel. – Ennél az ügynél ráadásul nem került elő a kés. Tánczos elmesélte, hogy a gyilkosság időpontjában abban a házban volt dolga az egyik ismerősénél, és amikor lefele jöttek a lépcsőházban, a lakásból hangokat hallott kiszűrődni. Valamilyen hörgő hangot. Tánczos ragaszkodott hozzá, hogy ez így volt. Kértem, hogy mutassa meg, mire egy halk sóhaj hagyta el a száját. Meglepődtünk, mert a kollégáimmal nem tudtuk elképzelni, hogy a csukott ajtón keresztül azt hallhatta. Tánczos beismerő vallomásában több lyuk volt, de ha valaki stresszes állapotban egy gyilkosságot elkövet, nem biztos, hogy mindenre jól emlékszik. Ráadásul tényleg sok bizonyíték szólt ellene – hangsúlyozta Kovács Lajos.

Tánczos Gábor korábbi ügyvédje, Somos Zoltán az esettel kapcsolatban könyvet is kiadott Tánczos – Az utolsó szó jogán címmel.

– Továbbra is hiszek Tánczos Gábor ártatlanságában – mondta az ügyvéd a Blikknek. – Annak azonban nem sok esélyét látom, hogy kiderül, ki a valódi elkövető, de láttunk már karón varjút – jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink