Bűnügy

Másnapos ápoló gyilkolta meg betegeit, hogy kialudhassa magát

Nem mosdatta a betegeket, nem beszélt velük, csak az orvosi vizitek előtt ültette fel őket kórházi ágyukban

Döbbenetes és kegyetlen esetről számoltak be a német ügyészek: egy 26 éves volt ápoló másnaposan ment be dolgozni, majd megölte betegeit, hogy kialudhassa magát – írta meg a Liner.hu.

Másnapos ápoló gyilkolta meg betegeit, hogy kialudhassa magát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/APA/Barbara Gindl

Times számolt be a 26 éves, csak Mario G néven említett férfi szörnyű tetteiről: a német ápoló ugyanis bevallotta, hogy München egyik legjobb kórházában két idős beteget is megölt gyógyszer-túladagolással, csak azért, hogy csendben legyenek, míg ő alszik az előző napi tivornya után – írta meg a Liner.hu.

A férfi ellen két rendbeli gyilkosság és hat gyilkossági kísérlet vádjával indult eljárás, s ha bűnösnek találják, úgy életfogytiglani börtönbüntetés lesz a jutalma. Az egyik áldozata azonban túlélte, ráadásul egy neves német költő és író, Hans Magnus Enzensberger: a férfit újra kellett éleszteni, miután az ápoló diazepámot és lorazepámot adott be neki.

Kiemelték, a férfi titokban nyugtatókat, adrenalint vagy vérhígítót adott a műtéten átesett idős betegeknek. A vád szerint a férfit „az önzés vezérelte, és csak a saját jólétére koncentrált”, ő maga pedig beismerte, hogy munkáját lehetőség szerint soha nem végezte el műszakjaiban.

Nem mosdatta a betegeket, nem beszélt velük, amikor nyugtalanná váltak, sőt, csak az orvosi vizitek előtt ültette fel őket kórházi ágyukban. Rendkívül furcsa, de a neves kórházban hónapokig senkinek nem tűnt fel, hogy betegeit katéterrel látta el, de azt sem vették észre, hogy a páciensek szinte minden alkalommal nagyon mélyen aludtak.

Ha ez nem lenne elég, amikor kerekesszékbe ültette a betegeket, szándékosan a fal felé fordította őket, azzal érvelve, hogy „ilyenkor a betegek nyugodtabbak”, szemben azzal, „amikor szemkontaktusban vannak a többiekkel”, akkor ugyanis „tudnak beszélni”. A kegyetlen ápoló azután bukott le, hogy az egyik orvos gyanút fogott, miután az ő felügyelete alatt hirtelen rosszabbodott a betegek állapota – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink