Bulvár

Napvilágot láttak Vilmos pénzügyei, a herceg dúskál a milliárdokban, mint Dagobert bácsi

A walesi herceg lett Cornwall 25. hercege, miután nagyanyja, II. Erzsébet királynő meghalt

Vilmos hercegnek idén csaknem hatmillió font (majdnem 2,5 milliárd forint) magánjövedelmet folyósítottak a Cornwall hercegség 2023-as éves jelentése szerint – írta meg a hirado.hu.

Napvilágot láttak Vilmos pénzügyei, a herceg dúskál a milliárdokban, mint Dagobert bácsi
Vilmos herceg
Fotó: AFP/Pool/Jonathan Brady

A walesi herceg lett Cornwall 25. hercege, miután nagyanyja, II. Erzsébet királynő meghalt, és apja, III. Károly király átvette a trónt. Mivel Vilmos megörökölte a címet, a hercegségből származó minden többletjövedelmet ő kapott.

Objektum doboz

A hercegség a jelentés szerint 24,048 millió font (nagyjából 10 milliárd forint) nettó nyereséget könyvelhetett el a 2022–2023-as pénzügyi évben. A 41 éves Vilmos normális esetben a teljes összeget megkapta volna, de mivel csak az év felénél örökölte meg a hagyatékot, így csak egy részét kapta meg. Jövőre Vilmos várhatóan megtartja a teljes összeget.

A herceg nemrég elismerően beszélt apjáról, „a történelem leghosszabb ideig szolgáló cornwalli hercegéről”.

„Apám kitörölhetetlen nyomot hagyott a hercegségben. Nagyon várom, hogy folytathassam a munkáját, és új lehetőségeket fedezzek fel” – mondta a trónörökös.

Egyelőre nem világos, hogy Vilmos és felesége, Katalin pontosan mit kezdenek majd a pluszbevételekkel, de az biztos, hogy jól jön a három gyermekük, a 9 éves György, a 8 éves Sarolta és az 5 éves Lajos iskoláztatására.

Nemrég Vilmos és Katalin elvitte Györgyöt a Windsorban található neves Eton College-ba, ahol édesapja és Harry herceg is tanultak. A tandíj nagyjából 58 600 dollárba, 20 millió forintba kerül évente.

Kapcsolódó írásaink