Bulvár

Csaknem négymilliárdot fizettek árverésen ezért az új autóért

Elvitték az utolsó W16-os Bugattit, ezzel gazdára talált az egyetlen Chiron Profilée

A kalapács 9 792 500 eurós ajánlatnál csapott le egymás után háromszor, átszámítva durván 3,8 milliárd forintért talált gazdára az autózás világának egy lezárt korszaka – írta meg a vezess.hu.

Csaknem négymilliárdot fizettek árverésen ezért az új autóért
Az utolsó W16-os Bugatti, a Chiron Profilée
Fotó: vezess.hu

Adatai ámulatba ejtők: az alapváltozat W16-os, bő nyolcliteres motorja négy turbófeltöltővel lélegzik. Ez 1500 lóerős csúcsteljesítményt eredményez, legnagyobb nyomatéka 1600 Nm. Álló helyzetből 100 km/órás sebességre 2,5 másodperc alatt gyorsul. Több hűtő van benne, mint a sarki italboltban: összesen tíz darab hőcserélővel fűti a külvilágot, vízpumpája percenként 800 liternyi vizet küld át a rendszeren. Maximális fordulatszámát a szokásos 6700-ről 6900/percre emelték, a végsebesség így eléri a 380 km/órát. A Profilée 2,3 mp alatt gyorsul 100 km/órára, 5,5 alatt 200-ra, és mindössze 12,4 mp kell neki ahhoz, hogy elérje a 300 km/órát.

A speciális megjelenésű, egyedi alkatrészekből építkező autó előszériás példánya egyedi típusbizonyítvánnyal rendelkezik, azaz közúton vezethető. Viszont sem eddig, sem ezt követően nem készül belőle még egy példány, ami abszolút különlegességgé teszi. Az autó kilométerórája mindössze 396-ot mutat – ez egybevág azzal a futásteljesítménnyel, amit a Bugatti minden egyes autója megtesz az átadást megelőző átvizsgálás során.

A szerdán tartotta exkluzív árverést az RM Sotheby’s aukciósház rendezte, ahol a várakozásokon jóval felül teljesített az autó.

Érdekes, hogy van ennél drágább új autó, ugyanis a Bugatti La Voiture Noire 11 millió euróért kelt el 2019-ben, a Rolls-Royce „Boat Tail”-ért pedig állítólag 23 millió eurót fizetett  Beyonce és Jay-Z.

Kapcsolódó írásaink

Véres licit

Ā36 millióért kelt el a meggyilkolt Szilágyi István háza