Bulvár

A floridai hidegben leguánok potyognak az égből

A leguánok hidegvérű élőlények, így hét fok alatti hőmérsékletben téli álomhoz hasonló, alvó állapotba kerülnek. A hüllők ilyenkor mozogni ugyan nem tudnak, testük létfenntartó funkciói azonban tovább működnek.

A floridai hidegben leguánok potyognak az égből
Nem bírja a hideget a leguán, ilyenkor alvó állapotba kerül
Fotó: AFP/GETTY IMAGES/JOE RAEDLE

A fákon alvó leguán nem meglepő látvány az egyesült államokbeli Florida utcáin, a napfényes államra a napokban lecsapó hidegfront azonban váratlanul érte az itt lakókat, különösen az említett hüllőket, amelyek – hidegvérű lények lévén – a testükhöz szükséges hőt a környezetükből nyerik. A CNN cikkéből kiderül, hogy a National Weather Service (Nemzeti Meteorológia Szolgálat) Miamiban ezért arra figyelmeztette az embereket, hogy a gyíkok a jelenlegi, hét fok alatti hőmérsékletben leeshetnek a fákról, és mivel a leguánok viszonylag nagyok – a kifejlett hímek akár másfél méteresre és akár tízkilósra is nőhetnek –, veszélyes lehet, ha valakire rázuhannak.

Bár az év eleje kellemes meleggel indult, a múlt hétvége óta a hőmérséklet jóval az átlag alá süllyedt Florida jelentős részén, ami azért is probléma, mert az általában enyhe hőmérséklet miatt a floridai otthonok gyakran nem rendelkeznek megfelelő fűtéssel és szigeteléssel. Így ha az előrejelzések szerint a hőmérséklet fagypont közelébe vagy fagypont alá süllyed, az Nemzeti Meteorológiai Szolgálat fagyfigyelmeztetést ad ki.

Kapcsolódó írásaink