Belföld

Több mint százezer hazai fegyver készül

A magyar rendvédelmi szervekhez új géppisztolyok, gépkarabélyok és pisztolyok kerülnek

Cseh licenc alapján készült P–07 és P–09 típusú pisztolyokra, Bren–2 gépkarabélyokra és Scorpion EVO–3 típusú géppisztolyokra cserélik le a Magyar Honvédség kato­náinak régi személyi fegyve­reit. Az eszközök első darabjait ünnepélyes keretek között adták át a katonai rendészeknek.

fegyver 20190103
Az új típusú kézi fegyvereknél egyetlen akadály sem fordul elő a lövések leadásakor (Fotó: Ficsor Márton)

A gyártás volumenétől füg­gően három-négy év alatt elkészülhet a Magyar Honvédség béke- és mozgósítási időszakára elegendő teljes fegyvermennyiség. Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly márciusban jelentették be, hogy gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani Magyarország. Az erről szóló licencszerződést Budapesten írta alá David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója és Kránicz Roland, a HM Arzenál Zrt. első embere. A kontraktus alapján az Arzenál kiskunfélegyházi üzemében P–07 és P–09 típusú pisztolyokat, Bren–2 gépkarabélyokat és Scorpion EVO–3 típusú géppisztolyokat készítenek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az aláíráskor elmondta, a gyártás két műszakban folyik majd, és nemcsak a katonaság, hanem az összes hazai fegyveres szervezet eszközeit lecserélik. Ez szerény számítás szerint legkevesebb százezer, bátrabb kalkulációval száznegyvenezer darabot jelenthet.

A fegyverek áráról nincs pontos információ, ám irányadó lehet, hogy a Scorpion EVO–3 nem automata és céllövő kivitelű példányait mennyiségtől és kiviteltől függően kétezer-ötszáz eurótól lehet megvásárolni. A géppisztoly és a gépkarabély tokja alumíniumból készül, és az eszközön sok a műanyag alkatrész is. A felhasználók szerint utóbbi nem hátrány, sőt a bemutatón az egyik katona egyenesen úgy fogalmazott: meglepően sokat bír, ami az ő olvasatában azt takarta, hogy „ráugrottunk, és úgy sem tört össze”. Ez igaz a szintén műanyagból készült tárakra is. Bár ez nem lényeges szempont, érdekesség, hogy a fegyvert rendkívül igényes ergonómia jellemzi, jól kézre esik minden, és a tűzváltókar könnyen kezelhető mindkét oldalról.

Kránicz Roland, a HM Arzenál Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a szigorú minőségbiztosítási követelmények mellett világszínvonalú lesz a gyártás a kiskunfélegyházi fegyvergyárban. Utalt arra is, a fegyverek a tesztek során messze túlteljesítették a követelményeket, ami pedig külön előny, hogy a NATO-követelményeknek megfelelő pisztolyokkal, géppisztolyokkal, gépkarabélyokkal a nemzetközi piacokon is megjelenhet Magyarország és Csehország.

A vezérigazgató lapunk kérdésére kifejtette: minden elkészült fegyverrel több sorozatot lőnek, így nem fordulhat elő, hogy hibás darab kerül ki a felhasználókhoz. A klasszikus fémipari gépekkel dolgozó üzem teljes berendezése januárra várható. Beszélt arról is, hogy szeretnék az autóiparban prímán bevált magyarországi beszállítói kört foglalkoztatni, de a gyártáshoz szükséges fegyveracélt ma még külföldről kell vásárolni.

Visszakanyarodva a fegyverekre, a P–09-es és annál kissé rövidebb P–07-es pisztolyokról a nyúzópróbákat és tesztelést végző egyik szakember úgy nyilatkozott, hogy a pályafutása során soha nem találkozott olyan fegyverrel, amellyel egyetlen akadály sem fordult elő a lövések leadása során – kivéve a P–09-est.

A találkozón úgy értesültünk, elképzelhető, hogy Kiskunfélegyházán a Ceská Zbrojovka taktikai, ismertebb néven mesterlövészfegyverét is gyártani fogják.