Belföld

Soros is pénzeli a Menedék országos ténykedését

Hatósághoz fordultunk, miután 854 ezer forintos költségtérítést kérne lapunktól egyes közérdekű adatokért az illegális bevándorlókat segítő szervezet

Jogosan számítana fel a Magyar Hírlap által kezdeményezett közérdekűadat-igénylés teljesítése fejében 854 ezer forintos költségtérítést a Soros által is pénzelt Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület? – tettük fel a kérdést az adatvédelmi hatóságnak.

migránsok 20170705
A migránsokat  segítő szervezet azt állítja, nem minősül közfeladatot ellátó szervnek (képünk illusztráció) (Fotó: Hegedüs Róbert)

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult lapunk, miután – ahogy korábban megírtuk – a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület összességében 854 ezer forintot számolt volna fel közérdekűadat-igénylésünk részleges teljesítéséért. Az információink szerint a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok által tavaly mintegy hatvannyolcezer dollárral, azaz csaknem tizenkilencmillió forinttal támogatott, fő célkitűzését a nevében is rögzítő szervezet a költségtérítés megszabását leginkább azzal indokolta, hogy két évtizedes működésük teljes dokumentációját érinti az igényelt adatcsomag, egyes információkat csak így tudnak a rendelkezésünkre bocsátani.

Azt követően fordultunk egyébként – több más, úgynevezett civil szervezet mellett – a Menedékhez, hogy a DK-s Varju László által indított per során a Fővárosi Ítélőtábla az úgynevezett tao-pénzek felhasználásával kapcsolatos adatközlésre kötelezte a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt. Arra hivatkozva, hogy bár nem közpénzről van szó, az alapítvány a „köz érdekében eljáró, egyéb közfeladatot ellátó szervnek” minősül.

Az alapító okirata nyomán ugyanez a megállapítás igaz lehet – álláspontunk szerint – az általunk megkeresettekre is. Rákérdeztünk többek között a munkájukat segítő tanácsadók nevére, javadalmazásuk összegére, érdeklődtünk, milyen befektetésben helyezték el a szervezeti vagyont, mekkora támogatásban részesültek, mennyit keresnek a vezetőik.

A Menedék részéről tudatták: összetett tevékenységet látnak el, ez munkavállalók, megbízási jogviszonyban dolgozók, gyakornokok és önkéntesek százait jelenti, valamint a munkájukhoz kapcsolódó eszközbeszerzések, dologi kiadások és szolgáltatások rendszerét. És bár egyetértenek az információszabadság követelményével, szerintük az általunk hivatkozott jogszabály legfeljebb részlegesen vonatkozik rájuk, mondván, nem minősülnek közfeladatot ellátó szervnek.

Tavalyi közhasznúsági jelentésük szerint a Menedék 2016-ban összességében száznyolcvanötmillió forintos bevételből gazdálkodhatott, Soroson kívül kaptak hatvanegymilliót az ENSZ menekültügyi főbiztosától, s csaknem nyolcvanmilliót a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alaptól. Beszámolójuk szerint mindebből képzéseket is szerveztek idegenrendészeti dolgozóknak, diákoknak speciális, „érzékenyítő” órákat tartottak, továbbá a migrációval foglalkozó nemzetközi szervezetekkel folytattak tapasztalatcserét.

A NAIH-tól annak tisztázását kértük, megállapíthatnak-e egyáltalán költségtérítést a kért adatokért cserébe, pláne ekkora, kirívóan magas mértékűt. Érdemes kitérni ennek kapcsán arra, hogy amikor különböző jogvédő szervezetek állami szervezetet kerestek meg hasonló célból, jóval kisebb költségtérítés esetleges felszámolása kapcsán is óriási botrány kerekedett.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom