Belföld

Korántsem új felvetés az Akadémia reformja

A balos kormányok is kifogásolták az intézményhálózat működését

Bár az ellenzék és a kutatók egy része bírálja a kormányt az MTA finanszírozásával, illetve a kutatóhálózat átszervezésével kapcsolatban, az MSZP-SZDSZ kormányok is szorgalmaztak egy reformfolyamatot.

Már 2005 és 2007 között is megkezdődött egy reformfolyamat a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), amelyet illetően számos ponton konfliktus alakult ki a korábbi, balliberális kormányok és a köztestület között. A folyamat levezényléséért kinevezett akadémiai reformbizottság tizennyolc pontban fogalmazott meg javaslatokat a kutatóhálózat, valamint a központi titkárság szervezeti felépítésére, adminisztrációjára és finanszírozására vonatkozóan. Ezek között szerepelt, hogy a kutatóegységeknek a központi költségvetési támogatás fejében társadalmilag releváns feladatokat kellene ellátniuk, továbbá, hogy a kutatóintézetek vezeté­sében és minőség-ellenőrzésében a személyes hatás- és felelősségi körök kapcsolódjanak össze társadalmi-gazdasági feltételekkel, illetve a nemzetközi tudományos értékelések során alkalmazott kritériumokkal. Javasolták azt is, hogy az MTA kezdje meg a szellemi tőkéjének felmérését és növelését, különösen a „technológiai transzfer, a szabadalmaztatás és a publikációk” terén.

A folyamat részeként azonban elsősorban szervezeti átalakítások történtek. Hiller István korábbi szocialista kultuszminiszter az Akadémia 2007 májusi közgyűlésén a reformokat értékelve szóvá is tette, hogy a tudományszervezést, az intézményhálózat tartalmi működését érintő előrelépésekre van szükség. „Meg kell vizsgálni, milyen módon lehet erősíteni a kutatás-fejlesztés és a gazdaság kapcsolatát. Át kell tekinteni a tudományos teljesítmény és a kutatási eredmények értékelésének problematikáját is” – fogalmazott meg ismerős célokat a ma ugyanezeket kritizáló politikus.

Közben ismét tüntetett az Akadémiai Dolgozók Fóruma néhány száz fő részvételével az MTA függetlenségért. Lapunknak az innovációs tárca a tegnapi megmozdulásra reagálva közölte: az MTA vezetésével zajlik egy tárgyalási folyamat, amibe becsatornázzák a fórum igényeit is. Palkovics László tárcavezető az atv.hu-nak arról beszélt, ha májusban nem tudnak megállapodni az MTA-val, akkor csak szeptembernek nyújtják be az akadémiai törvény módosításáról szóló javaslatot az Országgyűlésnek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom