Belföld

Hagyó jogerősen bűnös

Felfüggesztettel megúszta a volt szocialista politikus, csak Regőczy Miklósnak, a BKV egykori vezérigazgató-helyettesének kell börtönbe vonulnia a tizenöt vádlott közül

Jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét a Szegedi Ítélőtábla pénteken az úgynevezett BKV-perben. A tizenöt vádlott közül kilenc terheltet marasztalt el a táblabíróság, közülük nyolcan felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Hagyó 20170930
Csak hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért kellett felelnie Hagyó Miklósnak (Fotó: MTI - Rosta Tibor)

Nem adott helyt a fellebbviteli főügyészség indítványának a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla a BKV-perben, Hagyó Miklós és tizennégy társa ügyében hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárásban. Így a büntetőper, amely több tucat, a közlekedési vállalat vezetői által politikusok felbujtására megkötött, a vád szerint bűnszervezeti alakzatban fogant szükségtelen szerződések ügyében lezajlott eljárás pénteken jogerősen befejeződött. A vádhatóság a közvélemény által leginkább ismert, úgynevezett Nokia-dobozos ügyben az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást kért, ám a táblabíróság szerint az első fokon eljáró ügyész mulasztását a másodfokú eljárásban nem lehetett korrigálni.

Ezért az elsőfokú bíróság nem tehető felelőssé – hangsúlyozta indoklásában a bíró. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy a bűnügy elsőrendű vádlottját, az egykori MSZP-s főpolgármester-helyettest mind a vesztegetés, mind a zsarolás vádpontjában felmentették.

A bíró a leginkább enyhítő körülménynek számító – a bűncselekmények 2007-2008-ban történtek – nagy időmúlás mellett a bizonyítottság hiánya miatt enyhítette Hagyó Miklós büntetését. A főpolgármester-helyettes így csak felbujtóként elkövetett hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért felelt, másfél év börtönbüntetést kapott, amit a táblabíróság végrehajtásában három évre felfüggesztett. A nyolcadrendű vádlott, Regőczy Miklós, a BKV egykori vezérigazgató-helyettese kivételével valamennyi vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A táblabíróság a tizenöt vádlott közül hatot mentett fel, öt büntetését súlyosította, négy vádlottnál pedig helybenhagyta az első fokon kiszabott határozatot.

A felmentettek közt található Demszky Gábor egykori főpolgármester főtanácsadója, a felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel vádolt Mesterházy Ernő, a büntetőper másodrendű vádlottja is. Az eredendően másfél milliárd forint vagyoni hátrányról szóló BKV-perben a kárérték jelentősen „lefogyott”, a táblabíróság százhatvanmillió forint értékű szükségtelen szerződés tárgyában hozott jogerősen marasztaló ítéletet. Ezt az összeget – különböző mértékben – a vádlottaknak egyetemlegesen kell megfizetniük. Hagyó Miklósnak és Balogh Zsolt volt BKV-vezérigazgatónak 47,5 millió forintot, Antal Attilának, a BKV másik érintett vezérigazgatójának – akire két év felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a bíróság – 67 millió forintot kell megfizetnie, míg a három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Regőczy Miklós vezérigazgató-helyettest 124,4 millió forint megtérítésére kötelezték. A vagyoni hátrány okozása miatt a BKV-s vezetőket folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségében találta bűnösnek az ítélőtábla.


Túl enyhének tartja az ítéletet a Fidesz

A magyar büntetőjog sajnos az időmúlást mindig a vádlottak javára értékeli – mondta az elszámoltatásról Budai Gyula

Felháborítónak nevezte tegnapi tájékoztatóján Budai Gyula a Hagyó-ügyben született bírósági döntést. A fideszes képviselő túl enyhének, „túl demokratikusnak” tartja az ügyben született ítéletet. „Hagyó Miklós és társai szétlopták Budapestet és a BKV-t” – emlékeztetett az MTI tudósítása szerint. Kifogásolta, hogy a terhelő körülmények ellenére csak másfél év felfüggesztett börtönre ítélték Hagyót. Budai Gyula kijelentette, az ítélettől függetlenül „egymást érik a különböző korrupciós botrányok a szocialista térfélen”. Emlékeztetett Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő és társai ügyére, akik a gyanú szerint több mint hárommilliárd forintos áfacsalást követtek el. Arról a Czeglédy Csabáról van szó, aki Botka László és Gyurcsány Ferenc ügyvédje volt, „aki egy osztrák széfben egy kilogramm aranyat dugdosott, és aki egy csaknem hatvanmillió forintos luxusautóval furikázott, miközben több száz diákot megkárosított” – mondta a képviselő. Beszélt a 4-es metró beruházásáról is, ahol mintegy „százhatvanhatmilliárd forintot a szocialisták elloptak, elcsaltak”. „Ekkora korrupciós kár az elmúlt huszonöt évben egyetlen ügyben sem keletkezett” – hangsúlyozta Budai, hozzáfűzve, a felelősség a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányokat és a Demszky Gábor egykori főpolgármester vezette MSZP–SZDSZ-es önkormányzatot terheli.

A képviselő közölte: mindezek ellenére a baloldali pártok továbbra is falaznak Czeglédy Csabának, Hagyó Miklósnak és Demszky Gábornak. Annak kapcsán, hogy a már megszületett bírósági döntéseket nézve mit gondol korábbi elszámoltatási kormánybiztosi munkájáról, Budai Gyula úgy vélekedett, eredményesnek tekinthető a 2002–2010 közötti időszakra vonatkozó elszámoltatás. Sok esetben a nyomozás megindításától a jogerős ítéletig nagyon hosszú idő telik el, a magyar büntetőjog pedig sajnos az időmúlást mindig a vádlottak javára értékeli – tette hozzá. (SzL)