Belföld

Élményút készül a dorogi homokvasút nyomvonalán

A túrázók és a kerékpárosok igényeinek megfelelően járhatóvá teszik és kitáblázzák a sínek helyén vezető útvonalat

Élményutat alakítanak ki a Dorogi-szénmedence egykori bányáiba tömedékanyagnak homokot szállító kisvasút 40 kilométeres nyomvonalán, az érintett hat település önkormányzatának együttműködésével – közölte Komárom–Esztergom vármegye közgyűlésének elnöke.

Élményút készül a dorogi homokvasút nyomvonalán
A túrázók és a kerékpárosok igényeinek megfelelően járhatóvá teszik és kitáblázzák a dorogi homokvasút nyomvonala helyén vezető útvonalat
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Természetesen vízvételi helyet és tisztálkodást lehetővé tévő pihenőket kialakítanak, csaknem 500 millió forint ráfordításával.

A természeti és ipartörténeti élményutat a Dorog–Csolnok–Tokod–Mogyorósbánya–Bajót–Péliföldszentkereszt alapútvonalon, és az arról leágazó Annavölgy-Sárisáp szakaszon hozzák létre a Gerecse Natúrpark keleti oldalán.

A létesítmény kapcsolódik a térség létező és folyamatban lévő turisztikai fejlesztéseihez, valamint az Euro-Velo VI. nemzetközi kerékpárút hálózathoz és az országos túraútvonal hálózatokhoz – ismertette a vármegyei közgyűlés elnöke.

A dorogi homokvasút 1922-től 1988-ig üzemelt. Az egyenáramú, felsővezetékes, keskeny nyomtávú vasúton több millió köbméter homokot szállítottak a szénmedence felhagyott vágatainak tömedékelésére. A homokkitermelésnek köszönhető többek között az Esztergom-kertvárosi Palatinus-tó kialakulása.

A több évtizeden át működő, villamosított gazdasági vasútból a töltéseken kívül mára csak néhány tárgyi emlék, dokumentum maradt fent, a síneket és az ipartörténeti emléket képviselő Ganz mozdonyokat ócskavasnak darabolták szét.

A homokvasút indulásának századik évfordulóján Csolnokon emléktáblát avattak, hagyományőrző helyiek egy jelvényszerző nyomvonalbejáró túrát alakítottak ki, valamint a megtalált romok alapján önkéntesekkel megkezdték egy állomásépület rekonstrukcióját.

Kapcsolódó írásaink