Belföld

Sikeres roma férfiak

Sorsformálók – Sikeres roma férfiak történetei című interjúkötetet mutattak be szerdán Budapesten a Kopp Mária Intézet épületében, ahol kiállítás is nyílt a könyv illusztrációiból.

Sikeres roma férfiak
A Sorsformálók – Sikeres roma férfiak történetei című interjúkötet bemutatója
Fotó: KINCS

A négy évvel ezelőtt megjelent Roma nők egymás közt című interjúkötet folytatásaként ezúttal tizenkét sikeres, céltudatos és tevékeny roma férfi mesél életútjáról a Sorsformálók – Sikeres roma férfiak történetei című kötetben – mondta Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a kötet szerdai bemutatóján.

Fűrész Tünde hangsúlyozta: a kötet célja, hogy a roma közösségből olyan példaképeket mutasson be, akik az életútjukkal reményt tudnak nyújtani, valamint lerombolják azokat a sztereotípiákat, amelyek még mindig jelen vannak a magyar társadalomban. A KINCS elnöke szerint a romák helyzete sokat javult az elmúlt években, Magyarországon a foglalkoztatás szintje a roma közösségekben nőtt a legnagyobb mértékben: ma már másfélszer többen dolgoznak, mint a 2010-es évek elején. Emiatt körükben felére csökkent a jövedelmi szegénység és munkaszegénység, valamint a túlzsúfolt lakásokban élők aránya is elsősorban a felzárkózó településeken, amely köszönhető az otthonteremtési támogatásoknak.

Fűrész Tünde
Fűrész Tünde
Fotó: KINCS


Fűrész Tünde szerint a romák társadalmi megítélésében is van előrelépés, amely – szerinte – azt mutatja, hogy immár 14 éve aktív és következetes felzárkózáspolitika valósul meg Magyarországon, a család- és foglalkoztatáspolitika mellett. A KINCS elnöke azt mondta: „roma honfitársaink értékes és nélkülözhetetlen tagjai a társadalomnak, akikre erőforrásként tekintünk. A most megjelent kötet a sikeres roma férfiak előtt való tisztelgés mellett tisztelgés minden olyan roma előtt, akik az elmúlt években előre tudtak lépni, bizonyítottak, megragadták a lehetőséget és ezzel javítani tudtak a helyzetükön” – hangsúlyozta.

Sztojka Attila Belügyminisztérium roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosa szintén szerepel az új kiadványban. A kormánybiztos videoüzenetében arról beszélt, hogy az új kötetből az olvasók megismerhetik az ő életútját is, amely reményei szerint példaként szolgál a sorstársaknak. Sztojka Attila szerint az életben mindig szükség van
példaképekre, akik erőt adhatnak a küzdelemben és könnyebbé tehetik azt. „A példaképek azt is jelentik számunkra, hogy van remény és lehetőség arra, hogy felemelkedjünk és kicsit előrébb lépjünk, hogy ha még néha nehéznek is tűnik” – hangoztatta.

.
Fotó: KINCS


A könyv illusztrációit bemutató kiállítás a Kopp Mária Intézet után a Mathias Corvinus Collegiumban lesz látható.