Belföld

Melegétel-osztásra kaphatnak támogatást a hajléktalanellátó szervezetek

Fülöp Attila szerint jelenleg országosan és Budapesten is elegendő férőhely áll rendelkezésre

Napi melegétel-osztásra kaphatnak támogatást a hajléktalanokat segítő szervezetek a Széchenyi Terv Plusz program keretében, összesen évente 1,9 milliárd forint értékben – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Melegétel-osztásra kaphatnak támogatást a hajléktalanellátó szervezetek
Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára
Fotó: Facebook/Fülöp Attila

Fülöp Attila elmondta, hogy a keretösszeg idén március 25-től jövő év április 30-ig használható fel. Ebből a hajléktalanellátásban részt vevő szervezetek a szolgáltatást igénybe vevő emberek napi egyszeri meleg étkeztetését biztosíthatják. „Ez egy újabb eszköz, újabb segítés a hajléktalanellátó rendszerben” – tette hozzá a politikus.

Jelenleg 88 hajléktalanellátó – éjszakai szállást vagy nappali ellátást nyújtó szervezet – oszt naponta, mintegy 4130 adag ételt. A program által az adott intézményekben bővülnek az igénybe vehető szolgáltatások – ismertette az államtitkár.

Kitért arra is, hogy jelenleg országosan és Budapesten is elegendő férőhely áll rendelkezésre. A vidéki intézmények kihasználtsága 73, a budapestieké 71 százalékos.

A teljes hajléktalanellátó rendszerre 2023-ban 15 milliárd forintot költött az állam, kétszer annyit, mint 2010-ben - mondta Fülöp Attila.

Kapcsolódó írásaink