Belföld

Folytatódik az Antifa-per

Folytatódik a tavaly februárban történt brutális támadás elkövetőinek büntetőpere. Az olasz származású, szélsőbaloldali Antifa mozgalom tagjait a Fővárosi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt hallgatja meg a mai nap folyamán – írja a Mandiner.

Folytatódik az Antifa-per
A gazdagréti támadásról készült felvétel
Fotó: police.hu

Mint ismeretes, tavaly február 9-én a belvárosi Fővám téren három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket.

A sértettek közül ketten is súlyos, nyolc napon túl gyógyuló, töréses sérülést szenvedtek.

A következő támadás másnap, február 10-én történt, akkor a XI. kerületben, Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. A munkába igyekvő áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azonnal kórházba kellett szállítani.

Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak.

Az események végül összeértek, ugyanis nem sokkal később kiderült, hogy a támadássorozatot a nyugat-európai szélsőbaloldali mozgalom tagjai, az antifák követtek el, akik szélsőjobboldalinak vélt embereket céloztak.

Az elsőrendű olasz állampolgárságú vádlottra az ügyészség tizenegy, míg két német társára három és fél év börtönt kért, ebből a másodrendű hármat meg is kapott. Helyszíni sajtóbeszámolók szerint a vádirat rövid ismertetése után könnyítettek az olasz vádlott bilincsein, a nő akkor is mosolyogva fordult a hallgatósághoz.

„Nem követtem el ezeket a bűncselekményeket” – állította Ilaria, majd a német férfi, a 30 éves Tobias Edelhoff, a hírhedt német antifa rohamosztag, a Hammerbande kiképzője beismerte a bűnösségét, de nem fogadta el a büntetésének mértékét.

A harmadrendű vádlott német nő, Anna Christina Mehwald sem fogadta el, vallomást sem akart tenni, majd hozzátette, hogy nem akar jelen lenni a következő tárgyaláson, és nem gondolja magát bűnösnek. A bíróság végül elutasította, hogy a vádlott távol maradjon a tárgyalástól.

Kapcsolódó írásaink