Belföld

Orbán: Diplomáciai szempontból sűrű évre számíthatunk + VIDEÓ

Diplomáciai szempontból sűrű évre számíthatunk idén – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában pénteken reggel.

Orbán: Diplomáciai szempontból sűrű évre számíthatunk + VIDEÓ
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MH/Purger Tamás

A kormányfő közölte: Magyarország megkezdte az előkészítését „annak a hosszú menetelésnek”, hogy július 1-jétől az év végéig hazánk adja az Európai Tanács soros elnökségét, ez nagyon intenzív diplomáciai munkát is igényel.

A kormányfő kiemelkedő eseményként értékelte Robert Fico szlovák miniszterelnök keddi budapesti látogatását, akivel már 33-szor találkoztak. Hozzátette: örül, hogy egy „régi harcos” visszatért, mert egy régi harcossal mindig könnyebb, mint egy új partnerrel, bár az új sem rossz, mert az új román miniszterelnökkel történő együttműködés is komoly lehetőséget tartogat a kétoldalú kapcsolatok javításában.

A vietnami miniszterelnök látogatásáról azt mondta, az ázsiai országok felemelkedése nem átmeneti jelenség. „A Nyugatnak meg kell értenie, hogy nem egyedül diktálja a gazdasági élet játékszabályait, hanem az a multipoláris világrendben zajlik” – emelte ki, hozzátéve: a leggyorsabban fejlődő országok között jegyzik Vietnamot, ezért jelentős a vietnami vendégek látogatása Magyarországon. „Ebben nagy gazdasági potenciál van, jól is alakul az együttműködés” – tette hozzá, kiemelve: azon dolgozik Magyarország, ha a kereskedést kiegészítenék beruházásokkal is.

Az új világrendben kialakítandó kapcsolatrendszerünkben fontos szerepe lesz a Vietnámmal való kapcsolatoknak – tette hozzá Orbán, hozzátéve: a jövő héten Moldávia küldöttsége látogat Budapestre.

Objektum doboz

Közelednek a választások, elő kell jönni a farbával

A miniszterelnök a közelgő európai választások kapcsán úgy értékelt: elő kell jönni a farbával, meg kell mondani, ki mit akar.

„Választások lesznek az Európai Unióban, számos vezető van, aki túl akar élni. Amikor nincs választás, lehet mismásolni a politikában, különösen Brüsszelben. De választások közeledtével szóba kell állni az emberekkel, el kell kezdeni világosan és egyenesen fogalmazni. Von der Leyen asszonynak is vannak ambíciói, az elnök asszonynak is meg kellett mondania, miért nem adja a magyaroknak a nekik járó pénzeket. El is mondta, hogy a migránsok beengedése és az LMBTQ-jogok biztosítása a folyósítás feltétele. De nincs az a pénz, amiért mi megengednénk, hogy olyan állapotokat engedjünk az országunkban megjelenni, mint amilyeneket Európában láthatunk” – szögezte le Orbán, kiemelve, hogy sem a migráció, sem az LMBTQ-propagandában nem enged Brüsszelnek, mert ezek fontosabb kérdések, mint a pénz.

Nincs az a pénz, amiért migránsokat engednénk be, és nincs az a pénz, amiért meg fogjuk engedni, hogy „ellakják tőlünk az országunkat. Nincs az a pénz, amiért olyan állapotokat megengednénk, amit a nyugat-európai államokban tapasztalni lehet” – mondta Orbán, majd példaként említette a terrorveszélyt, a bűncselekményeket, a párhuzamos társadalmakat.

Orbán Viktor hozzátette: nincs az a pénz, amiért az LMBTQ kezére adnánk a gyermekeinket és az unokáinkat. Ez lehetetlen, a magyar családokban „elgondolhatatlan”, a gyerekek nevelése, különösen a szexuális nevelés, mindig a családokra és a szülőkre tartozik, ezt nem veheti el tőlük senki, az iskola meg különösen nem – jelentette ki.

Nem tudnak bennünket pénzügyileg megzsarolni ezekben a kérdésekben, mert ezek fontosabb kérdések, mint a pénz – mondta.

„Ez nem fog menni” – tette hozzá, kiemelve, hogy az EP-választások éppen a genderkérdésekről,a migrációról meg a háborúról fognak szólni.

A nemzeti konzultáció is bizonyítja, hogy erős nemzet a magyar

Ezek a témák is szerepeltek a szerdán zárult nemzeti konzultációban. A nemzeti konzultáció azt bizonyítja, hogy továbbra is erős ország, erős nemzet vagyunk, az üzenetet pedig meg fogják hallani Brüsszelben - emelte ki a kormányfő. „Érdekes kérdés, hogy mit értenek nemzeti összetartozás alatt Nyugat-Európában és mit Magyarországon. Nekünk ez született képességünk: míg a magyar nemzeti összetartozás ezer, addig a nyugat-európai egy-kétszáz évre tekint vissza. Mivel nincsenek körülöttünk rokonaink, az összetartozás, az életösztönök, a mély nemzeti gondolatok Magyarországon nagyon erősek, amit a több mint ezeréves történelmünk meghatároz. A nemzeti konzultáció is arról szól, hogy ez még megvan. Az, hogy több mint másfél millió ember kitöltötte a nemzeti konzultációs ívet, bizonyítja ezt. Magyarországon a nemzeti érzés, az összetartozás érzése még megvan és ez nagy dolog” – emelte ki Orbán Viktor.

Nyugaton ezt nacionalizmusnak, az elvadultabbak fasizmusnak nevezik a nemzeti összetartozás érzését, de ennek ehhez semmi köze – tette hozzá a kormányfő, aki szerint az idei év gazdasági szempontból könnyebb lesz.

A hatalommal való bánás lényege a közös cselekvés képessége – emelte ki Orbán, aki szerint a nemzeti konzultáció is bizonyítja, hogy továbbra is erős nemzet a magyar.

Hozzátette: amivel Brüsszelben előhozakodnak, hogy miért nem adják ide a nekünk járó uniós pénzeket, mi a bajuk Magyarországgal, „az sületlenség, az csak egy blabla”. A valódi probléma a migráció, a gender, meg a háború. De ezekben a kérdésekben nem tudunk engedni – jelentette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva, „ezek fontosabb kérdések, az életnek értékesebb részei, mint a pénz”.

2023 nehéz volt, egy könnyebb, jobb év elé nézünk

A Magyarországnak járó uniós források harmadának felszabadítása lehetővé teszi a tanárok bérének emelését. „Tavaly a magyar emberek bebizonyították, hogy a magyar gazdaság uniós pénzek nélkül is válságálló. Amikor a legjobban kellettek volna az uniós pénzek, a Covid és a háborús infláció idején, nem jöttek, de mi legyőztük a kihívásokat. Az idén szép jövő előtt állunk, európai szempontból is az élbolyban leszünk gazdasági növekedés tekintetében” – mutatott rá Orbán Viktor aki arra is emlékeztetett: nemcsak, hogy meg kellett küzdeni a koronavírus-járvány és a háború hatásaival, de „az energiaárak is fölrepültek az égbe, az infláció a felhőkben volt”.

Meggyötört bennünket a 2023-as év, de az, hogy ezen túljutottunk, az, hogy ezt megoldottuk, egy könnyebb, egy jobb év elé nézünk. Az, hogy ezt együtt oldottuk meg, nem egyéni menekülőpályákat találtak a magyarok, ez megerősíti szerintem a képességét a magyaroknak arra, hogy egyre jobb és jobb teljesítményt nyújtsanak a világgazdasági versenyben is. Tehát emeli az ország életminőségét és sikeres nemzetté tesz bennünket – fogalmazott a kormányfő, aki szerint erre szükségünk is van, hiszen „a 20. század nem éppen a magyarok sikereitől volt hangos”.

Az uniós pénzek csak gyorsítanak bennünket

A miniszterelnök arról is beszélt: az ország méretéhez viszonyítva nem egy nagy összeg az európai uniós pénz.

„Nettóban az, ami jön, jóval kevesebb, mint bruttóban. Az uniós pénzek inkább csak gyorsítanak bennünket. Nekünk volt egy tanárbéremelési programunk, ez hatéves program, aminek az a lényege, hogy a valóban alulfizetett tanárok anyagi helyzetét javítsuk. A hatéves programot az uniós forrásokkal három év alatt végrehajthattuk. Ennyiben segít bennünket az uniós pénz. Reméljük, hogy a béremelést követően a tanáraink teljesítménye is javulni fog, s a gyermekeinkben is viszontláthatjuk ennek pozitív hatásait” - tette hozzá a kormányfő, aki szerint az 50 napos éves szabadsággal és a jelentős béremeléssel már vonzóbbá válik a pedagógusi pálya. A miniszterelnök azt is hozzátette: szeretné, ha több férfi is választaná ezt a pályát, s pár év múlva kiegyenlítődne a férfiak és nők aránya a tanári pályán.

Egy olyan szakma van, ahol hosszabb béremelési programot fejezünk most be, ez pedig a szakápolóké, amit idén márciusban zárunk le - mondta el Orbán Viktor.

Idén is a szokott rendben érkezik a 13. havi nyugdíj

„A 13. havi nyugdíj miatt mindig izgulok kissé, minden évben komoly beszélgetés a pénzügyminiszterrel, hogy ki tudjuk-e fizetni egy összegben ezt a juttatást. Az idén már lefolytattuk ezt a beszélgetést és mondhatom, hogy időben fog jönni a 13. havi nyugdíj, a magyar gazdaság ebben az évben is képes lesz ezt biztosítani” – tette hozzá a kormányfő.

Az infláció visszaemelkedésének veszélye minimális - mutatott rá Orbán, aki nem az inflációs veszélyt tartja a legfontosabbnak, hanem a növekedés kérdését. „Fokozatosan segítenünk kell, hogy a vállalkozók beruházzanak, fejlesszenek, hogy a gazdaság növekedése visszaemelkedjen, s ehhez kellenek a mérsékelt kamatok” – szögezte le Orbán Viktor, emlékeztetve, hogy a kormány számos intézkedése támogatja a gazdasági növekedést a kamatkedvezményektől az egyéb lehetőségek megteremtéséig.

Kapcsolódó írásaink