Belföld

Nagy-Vargha Zsófia: Isten, a haza és embertársaink önkéntes szolgálata kiemelt jelentőségű

A helyettes államtitkár a közösségek megtartó erejének fontosságát hangsúlyozta

Az Isten, a haza és embertársaink önkéntes szolgálatát kiemelt jelentőségűnek és fontosságúnak nevezte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára a Pro Voluntarius díj, valamint a Magyar Fiatalokért díj átadási ünnepségén, szerdán Budapesten.

Nagy-Vargha Zsófia: Isten, a haza és embertársaink önkéntes szolgálata kiemelt jelentőségű
Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára
Fotó: Facebook/Nagy-Vargha Zsófia

Nagy-Vargha Zsófia ünnepi beszédében – tekintettel arra, hogy az idén a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség is a díjazottak között van – a cserkészet alapelveit emelte ki, egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok számára ma minden korábbinál fontosabb a valódi közösséghez tartozás, ugyanakkor a háborúk és a világjárvány nyomot hagyott a fiatalok lelkében.

Ennek kapcsán emlékeztetett egy, az Európai Bizottság által készített felmérésre, amely szerint ma minden ötödik fiatal a legtöbb esetben magányosnak érzik magát. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, ez annak ellenére valóban így van, hogy ma bárki a telefonja segítségével bárkit pillanatok alatt el tud érni.

Ha egy fiatalnak van hová tartoznia, akkor tulajdonképpen rendben van az élete – mondta.

A helyettes államtitkár a közösségek megtartó erejének fontosságát hangsúlyozta és emlékeztetett arra is, hogy december 5-én volt az önkéntesség nemzetközi világnapja. Ebből az alkalomból a helyettes-államtitkár elsősorban a fiatal közösségek érdekében végzett munkát emelte ki és minden díjazottnak köszönetet mondott önkéntes, mások érdekében végzett munkájáért, szolgálatáért.

Az adventi időszak ugyanúgy a hitről, az örömről, a szeretetről és a reményről szól, ahogy az önkéntesek tevékenysége is – hangsúlyozta.

Nagy-Vargha Zsófia a fiatalok érdekében végzett munkájukért díjazottakat méltatva elsősorban a lelki, mentális egészség érdekében kifejtett tevékenységet emelte ki, hangsúlyozva, hogy leginkább azon civil szervezetek pályázhattak forrásokra, amelyek ezen a területen nyújtanak segítséget a fiataloknak.

A helyettes államtitkár felidézte, a lelki egészséget támogató roadshowt is azért indították el, hogy a fiatalok merjenek beszélni problémáikról, illetve tudják, hogy van kihez fordulniuk.

Idén a kultúráért és innovációért felelős miniszter által adományozható Pro Voluntarius díjat a beteg gyermekek gyógyulásáért és életminőségük javításáért tevékenykedő Amigos a gyerekekért alapítvány, illetve a több nemzetközi rendezvényen az önkéntesek munkáját szervező és koordináló Perényi Szilvia docens, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem oktatója kapta.

Magyar Fiatalokért díjban Túry Ferenc családterápiával foglalkozó orvos, pszichiáter, nyugdíjas egyetemi tanár; Vajda Árpád közösségszervező; a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület; a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség és Rezák-Kottes Anikó ifjúsági szakember, a FECSKE egyesület alapító elnöke részesült.

Az ünnepség részvevőinek Stéger Endre gordonkaművész, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem hallgatója, a virtuózok különdíjasa és Lugosi Ali Junior Príma-díjas klarinétművész, a Virtuózok abszolút győztese adott műsort.

Kapcsolódó írásaink