Belföld

Rétvári Bence: Minden vágyott gyermek szülessen meg!

Hangsúlyozta: A családbarát lépéseknek köszönhetően a termékenységi arányszám nőtt

A magyar kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Rétvári Bence: Minden vágyott gyermek szülessen meg!
Rétvári Bence: Minden vágyott gyermek szülessen meg!
Fotó: Facebook/Rétvári Bence

A politikus közölte: a családok és a gyermekre váró párok segítése érdekében szeretnék felhívni a figyelmet a vagyottgyermekekert.hu weboldalra, ami a gyermekvállalás és a meddőség kérdéseivel foglalkozik.

„Közismert tény, hogy minden hetedik gyermekre váró pár meddőségi problémával küzd. Ez egy óriási szám” – mondta az államtitkár, hozzátéve: az interneten nagyon sok információ lelhető fel a témában, ám azok egy része nem tényeken, orvosi bizonyítékokon alapul, esetenként marketingcélokat szolgál.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatósága által létrehozott vagyottgyermekekert.hu honlap küldetése, hogy hiteles, ellenőrzött, tudományosan alátámasztott információkat közérthetően tartalmazzon a meddőség, gyermekvállalás témájával kapcsolatban – tudatta az államtitkár.

Tájékoztatása szerint a hosszú előkészítés után létrejött felület biztos információkat tartalmaz a termékenység kérdésével foglalkozó emberek számára, könnyen áttekinthető és minden szempontból megfelel a kor követelményeinek.

Az oldalon található egy térképes meddőségicentrum-kereső azok számára, akiknek orvosi segítségre van szükségük – mondta, jelezve: a letölthető írásos tájékoztató anyagok mellett egy videós ismeretterjesztő sorozat is fellelhető a weboldalon, ami a meddőségi kezelés előtti és alatti időszakot mutatja be.

Rétvári Bence kiemelte: szeretnék a téma „tabujellegét” megszüntetni, mert nagyon fontos, hogy szabadon lehessen beszélni a termékenységgel kapcsolatos nehézségekről.

Felidézte: az elmúlt években a kormány számos intézkedéssel hozzájárult ahhoz, hogy megszülethessenek a vágyott gyermekek. Míg korábban egy pár összesen öt ciklust vehetett igénybe közfinanszírozottan a mesterséges megtermékenyítésből, most az első gyermeknél öt, a további gyermekeknél pedig négy-négy ciklust finanszíroz az állam. A gyógyszerek korábbi 50 százalékos támogatását 100 százalékosra emelték, megszüntették a teljesítmény- és volumenkorlátot, ingyenessé tették a kezeléseket. A családbarát szülészet program keretében 10 milliárd forintot fordítottak a szülészetek átalakítására, az orvosok, ápolók továbbképzésére – sorolta a kormányzati lépéseket az államtitkár, hozzátéve: 2020-ban ingyenessé vált a teljeskörű meddőségi kivizsgálás. A vizsgálatokra évente 4,4 milliárd forintot, a gyógyszerekre 1,6 milliárd forintot fordít a kormány – jegyezte meg.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a családbarát lépéseknek köszönhetően a termékenységi arányszám nőtt, az elmúlt 13 évben 160 ezerrel több baba született meg, mintha a 2010 előtti demográfiai tendencia folytatódott volna.

Szöllősi Katalin, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatósága osztályvezetője elmondta: azért hozták létre az edukációs honlapot, mert az online térben fellelhető „téves, szakmai kontrollt nélkülöző információdömping” nagyon megnehezíti a hiteles információk kiszűrését.

Szavai szerint a weboldal nemcsak azoknak a pároknak szól, amelyek termékenységi problémákkal küzdenek, hanem azoknak is, amelyek még csak készülnek a későbbi gyermekvállalásra. Elmondta, a honlapon egyebek mellett arról lehet olvasni, hogyan lehet a termékenységet megőrizni, mi az ideális gyermekvállalási életkor, hogyan lehet elérni az ideális egészségi állapotot. Emellett a kivizsgálásokról, a kezelési módszerek részleteiről, a témában szervezett szakmai eseményekről, friss tanulmányokról, illetve az ellátórendszert érintő aktuális változásokról is tájékozódhat a lakosság – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink