Belföld

Soltész Miklós: A nemzetiségek is megerősödnek a függetlenség és a szuverenitás korszakában

Az államtitkár hangsúlyozta, nagyon nehéz korszakot élünk, de küzdünk a békességért, a nemzeti és keresztény értékek megmaradásáért

A békéért, a szuverenitásért és a függetlenségért történő küzdés korszaka az egész nemzetet és az országban élő nemzetiségeket is az egyértelmű fejlődés irányába viszi – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Mátészalkán.

Soltész Miklós: A nemzetiségek is megerősödnek a függetlenség és a szuverenitás korszakában
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Soltész Miklós a helyi német nemzetiségi önkormányzat és a Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda által mintegy 30 millió forintból az oktatási intézményben kialakított sváb közösségi tér és nyelvi labor átadásán arról beszélt, az ilyen korszakok alatt a magyarok megőrizhetik identitásukat és büszkeségüket, illetve megvallhatják kereszténységüket, ezeket az értékeket pedig továbbadhatják a következő nemzedéknek.

Különösen fontos ez a magyarországi nemzetiségek számára, amelyek amellett, hogy a béke korszakában meg tudják őrizni múltjukat, erősödni is tudnak – tette hozzá az államtitkár.

Az iskola és a szatmári kisváros történetét felidézve azt mondta, tanulni kell a háborús és az azt megelőző időszakokból, és abból, hogy „a nagyhatalmak miként próbálnak kisebb nemzeteket egymás ellen fordítani, ezzel pedig átformálni a békés korszakot háborús korszakká”.

Ennek következménye a szétszakadó nemzetrészek, emberek és a családok pusztulása, Szatmárban pedig az addig itt élő svábok elűzése és deportálása volt, ami gyógyíthatatlan sebeket okozott ennek a nemzetiségnek – hangoztatta.

Soltész Miklós szavai szerint keresztény értékeket és társadalmi jelenlétet rombolni próbálják szerte a világban, de ezzel szemben áll a magyar közgondolkodás. Egy friss felmérés szerint – folytatta –, a magyarok 85 százaléka fontosnak tartja magára és a társadalomra nézve a tízparancsolat betartását. Ez óriási dolog – tette hozzá –, mert ezzel meg lehet védeni a gyermekeket a múlt és a jelen káros, természetellenes ideológiáival szemben.

Az államtitkár hangsúlyozta, „nagyon nehéz korszakot élünk”, de „küzdünk a békességért, a nemzeti és keresztény értékek megmaradásáért”.

Az eseményen Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a német nemzetiségi önkormányzat segítségével az iskolában zajló, a magyar kultúrára és a sváb gyökerekre építkező munka utat mutat és tartást ad a jövő generáció számára.

Hanusi Péter, a város Fidesz–KDNP-s polgármestere beszédében arra emlékeztetett, a Szatmárba, illetve Mátészalkára és környékére a 18. században betelepült svábok teljesen beilleszkedtek a térségben élők közé, kultúrájukat megőrizték, szorgalmukkal és tudásukkal hozzájárultak a települések fejlődéséhez.

A német nemzetiségi önkormányzat és az intézmény közös projektjében egy iskolai közösségi helyet, úgynevezett Svábligetet (Schwabenhain) hoztak létre, amely egy kiállításon mutatja be a svábok szokásait és életmódjukat. A projektben helyet kapott egy, az iskolai és egyházi életet bemutató kisebb tárlat is, az intézmény pedig egy új nyelvi laborral gazdagodott.

Kapcsolódó írásaink