Belföld

Kína nem az erőszak híve

Eric Hendriks szerint Kína nem szándékozik exportálni a politikai modelljét úgy, ahogyan azt a Nyugat teszi – idézte Orbán Balázs közösségi oldalán a kutatóval készült interjú egy részletét.

Kína nem az erőszak híve
Eric Hendriks: Kína már behozta a Nyugatot a gazdasági versenyben
Fotó: Eric Hendriks közösségi oldala

Jelenleg egy példátlanul gyors globális erőegyensúly-változás közepén állunk, amelyben Kína – mint a gazdaság szempontjából nélkülözhetetlen szereplő – kiemelkedő szerepet játszik – idézte egy Eric Hendriks-el készült interjú részletét Orbán Balázs a közösségi oldalán. A miniszterelnök főtanácsadója emlékeztetett, a Danube Institute vendégkutatója a Mandinernek adott interjúban megjegyezte, Kína már behozta a Nyugatot a gazdasági versenyben, és a legnagyobb iparcikk-előállító és -exportáló országgá vált.

Ugyanakkor Hendriks rámutatott arra is, hogy a gazdasági befolyás nem feltétlenül jár együtt a politikai befolyással.

Ezt a szemléletet osztja a magyar kormány is, amely a hangsúlyt arra helyezi, hogy olyan gazdasági együttműködéseket alakítson ki, amelyek nem vonnak magukkal ideológiai exportot – fogalmazott Orbán Balázs. Mi, magyarok magyarként akarunk élni hazánkban, miközben a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok terén a blokkosodás helyett a konnektivitást támogatjuk – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink