Belföld

A baloldal akadályozza az uniós pénzek érkezését

Bármire hajlandók Soros bérencei

A Nézőpont Intézet elemzője szerint az uniós források megérkezését lassítja Brüsszel és a magyar baloldal is, pedig ettől függ a tanárok béremelése.

A baloldal akadályozza az uniós pénzek érkezését
Miközben a háttérből hergelik a pedagógusokat, pont a baloldal akadályozza a béremelésüket
Fotó: MH/Purger Tamás

Rotyis Bálint az M1 aktuális csatorna szombati műsorában a pedagógusok új életpályamodelljéről szóló törvényjavaslat kapcsán azt mondta, hogy a kormány felismerte, a pedagógusok helyzetét mihamarabb rendezni kell. Emlékeztetett, a kormányzati tervek szerint 2025-től a pedagógusok bére átlagosan 800 ezer forintra nőne. Ennek – mint fogalmazott – két lába van: az egyik, amit az állami büdzsé áll, évi tíz százalékos béremelést biztosít, a másik pedig – ahol „fennakadások” vannak – az uniós források.

Mind Brüsszel, mind a magyar baloldal azért küzd, hogy ezek a források a lehető legkésőbb érkezzenek meg – hangsúlyozta. Ez álszent, kétarcú politika, miközben hangosan aggódnak a pedagógusok megélhetése miatt, valójában azért dolgoznak kint Brüsszelben, hogy a pénzek minél később érkezzenek meg – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy az új életpályamodell rendezi a szabadság kérdését is, ami tíz hetet jelent a pedagógusok esetében, illetve a kormánypártok javaslata szerint a heti kötelező óraszám 24 lenne.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a baloldal az eddigi sikertelenségét próbálja valahogy kezelni, ezért döntöttek úgy, hogy erre az ügyre megpróbálnak rátelepedni nemcsak a parlamentben, hanem az utcán is. Az utcai akciók az utóbbi időben erőszakosak, ugyanakkor ezek a tüntetések kezdenek ”kifulladni„, már csak pár száz, pár ezer ember vesz rajtuk részt. A tüntetések - Rotyis Bálint szerint - már nem a diákokról vagy a pedagógusokról szólnak, a politikusok és politikai aktivisták általánosságban a kormány ellen szólalnak fel.

Kapcsolódó írásaink