Belföld

Többszörösen díjazták az V. Kerület Önkormányzatát a Településfejlesztési díjátadón

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester az V. kerület innovatív fejlesztéseiért két díjat is átvehetett a Településfejlesztési Szövetségtől. Szolgáltatásfejlesztés kategóriában az „V. kerületi családbarát szolgáltatások - Belvárosi Közösségi Tér”, infrastruktúra-fejlesztések kategóriában pedig a „Bástya park - közösségi, klímatudatos, történelmi közpark” című pályázatával bizonyult a legjobbnak a Belváros és vele együtt a belvárosiak.

Többszörösen díjazták az V. Kerület Önkormányzatát a Településfejlesztési díjátadón
Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere átveszi a díjat Szebeni Dávidtól a TESZ elnökétől, Böröcz László miniszteri biztos úr előtt
Fotó: Facebook/Szentgyörgyvölgyi Péter

A kezdeményezés azokat az önkormányzati projekteket díjazza, amelyek a szakmai zsűri értékelése szerint egy vagy éppen több vonásuk okán inspirálók lehetnek más települések, szakemberek számára is. „Idén rekordszámú projektet értékelt a zsűri, amelyek között számos nagyszerűvel találkoztunk, így a verseny minden eddiginél szorosabb volt” – mondta el Szebeni Dávid, a Településfejlesztési Szövetség elnöke. A pályázók számossága és a verseny kiélezettsége fényében még inkább jelentős siker, hogy a Belváros Önkormányzata két elismerést is kiérdemelt.

„A Belváros nem csupán egy közigazgatási egység, hanem az itt élőknek, a belvárosiak közösségének az otthona. Mindig elsődlegesen erre figyelemmel tervezzük és valósítjuk meg a fejlesztéseinket, ahogyan a két nyertes pályázatunk – a családbarát szolgáltatásaink és a közösségi, klímatudatos közparkunk, a Bástya park – is ezt tükrözik. Fejlesztéseink a belvárosiak közösségének együttműködésével jönnek létre, így a díjak is mindannyiunk közös sikere – mondta Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere. A kerület vezetője ennek jegyében a díjátadóra is a belvárosiak közösségének tagjaival, munkatársaival érkezett.

Az V. kerület családbarát szolgáltatásainak és a Belvárosi Közösségi Térnek a méltatásakor kiemelték a sokrétű, komplex program azon vonását, hogy az a kerületiek igényeire reagálva, sok esetben az ott élők konkrét kérései alapján került kialakításra, bevezetésre és a lakossági visszajelzéseket figyelemmel kísérve folyamatosan alakítja, tökéletesíti Belváros Önkormányzata. Az V. kerület intézkedéseit meghatározó környezettudatosság és fenntarthatóság is figyelmet kapott, mint például a 30.000-60.000 Ft összegű mosható pelenka támogatás vagy a 6-14 éves gyermekek környezettudatos közlekedési eszköz (roller, kerékpár, görkorcsolya) vásárlásához nyújtott 34.500 Ft támogatás.

A 2017-ben létrehozott Belvárosi Közösségi Tér széleskörű, ingyenes programkínálatában 0–99 éves korig mindenki megtalálja a helyét és különleges szolgáltatásaival – az ingyenes gyermekfelügyelettől kezdve, a babamasszázson és kismama jógán át, a szenior mesemondó klubig – azt a kölcsönös gondoskodást testesíti meg, ami a belvárosiak közösségét jellemzi. Jelentőségét így foglalták össze: „A mai világban amikor egyre inkább bezárkózunk a virtuális világba és a társadalmi kapcsolataink sokszor beszűkülnek, kiemelkedően fontos minden olyan lehetőség, ahol valós kapcsolatokat építhetünk és ahol a különböző problémáink megoldására segítséget kaphatunk. A Belvárosi Közösségi Tér egy ilyen hely.”

A Bástya park laudációjában úgy fogalmaztak, hogy az X-Y-Z 3 dimenziós koordinátarendszerben továbbra is a Belváros Önkormányzata a vertikális tengely Paganinije. A területét nézve egyik legkisebb, népsűrűségét tekintve azonban a legsűrűbben lakottak közé tartozó kerület a Bástya park kialakítása során nemcsak a korlátozott térbeli dimenziók nyújtotta lehetőségeket használta ki maximálisan – itt utaltak a Vadász u. 30 alatt átadott, tavaly díjazott sportközpontra, amely egy szintén függőlegesen létrehozott rendkívül funkciógazdag sport helyszín –, hanem a hely térbeli kiterjedésén túl a negyedik, időbeli dimenzióját, vagyis a helytörténeti jelentőségét és értékeit is beemelte a park kialakítása során.

A Belvárosi Önkormányzat célja a hajdani városfal és a nevét adó egykori bástya által ihletett tematikus, sokfunkciós közpark, vonzó, egyedi közösségi tér létrehozása volt, többszintű zöldterület kialakításával, ahol emellett játszótér, sportpálya, kilátópont, a hajdani gyilokjáró újraértelmezése és a helyi kötődést erősítő várostörténeti emlékek bemutatása is helyet kapott.

Az alapterületet megsokszorozó, frappáns építészeti megoldásokkal megtervezett háromszintes park másik legfontosabb újítása, hogy Magyarországon először ötvözi a zöld és kék szemléletet. A park kialakítása során a zöldfelület arányát 4,5%-ról 53%-ra növelték, 23 új fát, köztük 20-30 éves, a telepítéstől árnyat adó fákat is ültettek, és jelentős vertikális zöldfalakat létesítettek. Az általános fenntarthatósági szempontokon túl a gazdaságos üzemeltetés is kiemelten fontos alapelv volt: a klímatudatosság jegyében az öntözést helyben gyűjtött esővízzel és fúrt kútból valósítják meg.

A park fogalmilag is sokdimenziós innovatív megoldásai, és előremutató szemlélete miatt a városok és kerületek infrastruktúra-fejlesztés kategóriájában nyerte el a Településfejlesztési díjat.

A most kapott elismerések nem előzmény nélküliek a Belvárosban. A Bástya park megvalósítását 2022-ben a szakma Építőipari Nívódíjjal jutalmazta. Az V. kerület családbarát szolgáltatásai 2018-ben már elnyerték az UNICEF Gyerekbarát Település és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Családbarát Önkormányzat címét is, sőt idén nemzetközi elismerést is kiérdemeltek, a Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózata (Europen Large Families Confederation – ELFAC) a jövő generációjáért megvalósított jó gyakorlatokat díjazta. A Belvárosi Közösségi Tér pedig már az átadását követő évben Az Év Közösségi Tere különdíjasa lett és azóta számtalan elismerés büszke tulajdonosává vált, mint például a Családbarát Vállalat, Családbarát Munkahely kitüntetések.