Belföld

Máris problémák adódtak a Blaha Lujza téri felújítás nyomán

Bár a rekonstrukciót követően hivatalosan már tavaly decemberben átadta a Fővárosi Önkormányzat a Blaha Lujza teret, de a napokban újra kordonokat húztak. Ughy Attila, a Fidesz fővárosi képviselőjének kérdésére Tüttő Kata főpolgármester-helyttes az eheti közgyűlésen elismerte, hogy problémák vannak a beruházás kapcsán, amelyet a beruházó BKK Zrt. és a projekt ellenőre vizsgál. Ennek kapcsán kérdéseinkkel megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot, ám választ egyelőre nem kaptunk.

Máris problémák adódtak a Blaha Lujza téri felújítás nyomán
A decemberben átadott Blaha Lujza teret ismét kordonok állnak
Fotó: MH/Török Péter

Másfél évig, egész pontosan 505 napig tartott a Blaha Lujza tér rekonstrukciója, amelyet formálisan ugyan tavaly decemberben már átadtak, ám a teljes körű átadás csak május végére várható. Az erről készült előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége csütörtökön fogadta el. Ughy Attila (Fidesz) fővárosi képviselőnek a késedelem kapcsán felvetett aggályaira Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes meglehetősen elnagyolt választ adott. Elismerte ugyan, hogy pótmunkákra van szükség, sőt azt is, hogy a projekt belső ellenőre és a BKK Zrt. szakemberei vizsgálják a felmerülő problémák okait, de hogy melyek ezek, erre Tüttő Kata nem tért ki, hivatalosan a problémák orvoslásának a határideje május 31-e.

A felújított Blaha Lujza téren máris problémák adódtak
Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes titokzatos válaszából nem derült ki a probléma valódi oka
Fotó: MH/Török Péter

Lapunk úgy tudja, hogy a Fővárosi Önkormányzat Karácsony Gergely utasítására december végén annak ellenére átadta a felújított Blaha Lujza teret, hogy tisztában voltak vele, hogy a szökőkutak nem fognak működni. Információink szerint mindez azért történhetett így, hogy a kormány által a felújításhoz biztosított egymilliárd forintos állami támogatás ne vesszen el a csúszás miatt.

Az ügyben kérdéseket fogalmaztuk meg, s küldtük a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályára. Igaz-e, hogy már az átadás idején, tavaly decemberben is tisztában voltak a hibákkal? Valóban Karácsony Gergely személyes utasítására adták át a hibák ellenére a teret? Mikor derült ki, hogy a szökőkutak nem üzemképesek? A kiviteli terveknek megfelelően történt-e a szökőkutakat működtető rendszer kialakítása? Milyen többletköltséggel jár a rendszer utólagos kiépítése?

Kérdéseinkre válaszokat egyelőre nem kaptunk, ha ezek megérkeznek cikkünket frissítjük.

Kapcsolódó írásaink