Belföld

Élen járunk a digitális szolgáltatások terén

Folyamatosan fejlődik a nemzeti virtuális tér

A nemzeti digitális tér létrehozásával hazánk az elektronikus állampolgári szolgáltatások terén is élen jár – közölte a csíksomlyói búcsún részt vevő Semjén Zsolt. A politikus helyi vezetőkkel találkozva kitért a magyar kormány korábbi vállalásának teljesítésére is.

Élen járunk a digitális szolgáltatások terén
Egyre bővül a szolgáltatások köre (Képünk illusztráció)
Fotó: MH archív / Katona László

Emberi jogi és alkotmányos alapon minden magyart – és evidenciaszerűen – minden állampolgárt megillet az, hogy a tartózkodási helyétől függetlenül élni tudjon a jogaival és a neki járó szolgáltatásokkal – hangoztatta Csíksomlyón az MTI-nek adott interjújában Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes aláhúzta, a 21. század elején, a digitális korban tudnunk kell mindezekről nemcsak hagyományos felfogásban és eszközökkel, hanem az új technológiák, a digitalizáció által lehetővé tett formában is gondoskodni.

Utalt rá, a sort erősítik az Ügyfélkapu, a magyarország.hu szolgáltatásai, a Filmio, a közszolgálati média műsorainak teljes spektruma is. Mint mondta, az EU és a világ jelentős részének szolgáltatási és szabályozási felfogása jelenleg hagyományos (azaz: egyre inkább elavult) formában közelít ezekhez a kérdésekhez; számtalan példát tudunk arra, hogy még az EU saját – közös és elvileg korlátlan – szolgáltatási keretein belül is az egyes tagállamok állampolgárai és nemzeti kisebbségei nem tudják az anyanyelvükön meglévő tartalmakat korlátozások nélkül fogyasztani, azokhoz egyáltalán hozzáférni.

Az itthoni digitális szolgáltatások földrajzi korlátainak úgynevezett VPN technológia segítségével történő feloldásával terveik szerint 2024. január 1-től minden magyarnak hazai IP-címet biztosítanak – fogalmazott. Rámutatott arra is, hogy május közepén az Országgyűlés a Hungaricum törvény módosításával megteremtette a feltételeit annak, hogy végrehajtási rendeletekben megszülessenek a „digitális közszolgáltatásról” szóló jogszabályok.

A politikus helyi vezetőkkel találkozva kitért a magyar kormány korábbi vállalásának teljesítésére is.

Kapcsolódó írásaink