Belföld

Rétvári Bence: Talán semmi más nem képes úgy összehozni az embereket, mint a sport

Szerinte a gyermekek a versenyek során megtanulnak alkalmazkodni egy közösséghez, megtanulnak nyerni

A kormány számára azért is nagyon fontos a sport, mert az úgy képes összehozni, egyesíteni az embereket, mint talán semmi más – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Fradi SuLiga országos ifjúsági labdarúgó torna záróeseményén, a budapesti Groupama Arénában pénteken.

Rétvári Bence: Talán semmi más nem képes úgy összehozni az embereket, mint a sport
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Rétvári Bence közölte, hogy számára már önmagában az is fantasztikus érzés, hogy ráléphet annak a ferencvárosi stadionnak a gyepszőnyegére, amely – illetve annak elődje – oly sok nemzedék számára nyújtott felejthetetlen sportélményeket, sikereket.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Belügyminisztérium alá tartozó Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács azért is működött együtt a Ferencvárosi Torna Clubbal (FTC) a gyermeklabdarúgó torna létrehozásában, mert ha valakinek gyermekkorában a sport, a labdarúgás válik szenvedélyévé, azzal rengeteg későbbi vargabetűt ki lehet kerülni, az az ember sokkal kisebb eséllyel keveredik rossz társaságba, válik agresszívvá vagy a kábítószer rabjává.

Rétvári Bence szerint a sportnak óriási ereje van abban is, hogy a gyermekek a versenyek során megtanulnak alkalmazkodni egy közösséghez, megtanulnak nyerni, adott esetben elviselni a vereséget és a sportolás során megszerzett értékek tovább erősítik azokat, amelyeket a családból, otthonról hoznak magukkal.

Az államtitkár megköszönte az FTC-nek a kezdeményezést, méltatva a sportegyesületet, amely szerinte azért is képes rengeteg fiatalt magához vonzani, mert generációkon keresztül annyi közösségi élményt adott az embereknek, amelyre csak nagyon kevesen voltak képesek Magyarországon.

A Fradi SuLiga-projektet 2019-ben Budapesten indították el, majd 2022 óta négy vármegyére terjesztették ki, a programban harminchat iskola vett részt, és a fiatalok nemcsak fociztak, hanem bűnmegelőzési, illetve a sportszerű játékra tanító előadásokon, programokon is részt vettek.