Belföld

Biró Marcell: Zéró tolerancia a szabályszegő végrehajtókkal szemben

Kiemelte: a végrehajtói szakmának tisztulási folyamaton kell átesnie

A végrehajtói szakmának tisztulási folyamaton kell átesnie – jelentette ki Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke csütörtökön, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) rendkívüli tisztújító közgyűlésén.

Biró Marcell: Zéró tolerancia a szabályszegő végrehajtókkal szemben
Biró Marcell: Zéró tolerancia a szabályszegő végrehajtókkal szemben
Fotó: mbvk.hu

Az SZTFH az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Biró Marcell rámutatott, a bírósági végrehajtásról szóló törvényben foglalt jogkörével élve az elnökség tagjainak lemondását követően, haladéktalanul intézkedett a kar rendkívüli közgyűlésének összehívásáról.

Emlékeztette a kar tagjait arra, hogy a hatóság jogszerű, szakszerű és empatikus tevékenységet vár el a végrehajtóktól, egyben zéró toleranciát hirdet a szabályszegésekkel szemben.

Biró Marcell kiemelte: a végrehajtói szakmának tisztulási folyamaton kell átesnie.

Az SZTFH elnöke jelezte: ennek érdekében január 1-je óta csak jogi diplomával rendelkező végrehajtó láthat el szolgálatot. Továbbá idéntől megszűnt a határozatlan időre szóló kinevezés rendszere, és egységesen minden megbízatás hét évre szól.

Mint mondta: a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása kötelező, kétévenként teljesítendő szakmai továbbképzést vezet be a végrehajtóknak, és minden év január 31-ig éves írásbeli beszámolási kötelezettséget ír elő. Továbbá a pénzkezeléssel összefüggésben megállapított kötelezettségszegés esetén a bíróság köteles a végrehajtót pénzfizetésre kötelezni.

Hozzátették: az MBVK szervezeti és működési szabályzata valamennyi végrehajtó számára biztosítja azt a lehetőséget, hogy a tisztújító közgyűlést megelőző ötödik munkanapig jelöltesse magát elnökségi tagnak.

Bár a lehetőség minden hivatalban lévő végrehajtó számára adva volt, a határidőig öten jelentkeztek.

A tájékoztatás szerint az MBVK rendkívüli tisztújító közgyűlésén a küldöttek elnökségi tagnak választották Lupkovics Beátát, Kovássy Szabolcsot, Kósa Zoárdot, Ódor Gergely Istvánt és Papp Gábort.

Kapcsolódó írásaink