Belföld

Rendben zajlanak a vizsgák a szakképzésben

A legnépszerűbb vizsgatárgy a technikumokban az idén az informatika volt, amelyből 4809 diák tett vizsgát

Rendben lezajlottak az írásbeli érettségi vizsgák a technikumokban; a szakképzésben az érettségivel párhuzamosan elkezdődtek a szakmai vizsgák is – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

Rendben zajlanak a vizsgák a szakképzésben
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

A közlemény szerint befejeződtek az írásbeli vizsgák az összes technikumban, ahol ugyanazokból a tantárgyakból, ugyanazon a szinten adnak számot a diákok a középfokon megszerzett ismereteikről, mint a gimnáziumokban. A közismereti tantárgyak mellett az idén mintegy 33 ezer diák érettségizett szakmai ismeretekből is.

A legnépszerűbb vizsgatárgy a technikumokban az idén az informatika volt, amelyből 4809 diák tett vizsgát. Közgazdasági ismeretekből 2818 tanuló adott számot tudásáról. A harmadik helyen a rendészeti és közszolgálati ismeretekből vizsgázók állnak, akik száma az idén 2016 volt. Emellett változatlanul magas az egészségügyi, közlekedési vagy turisztikai ismeretekből vizsgázók száma.

A szakképzésben az érettségivel párhuzamosan elkezdődtek a szakmai vizsgák is – tudatta a tárca.

A minisztérium kiemelte, a magyar gazdaság versenyképességének további fejlődéséhez és „a munkahelyek háborús időben való megvédéséhez még több kiválóan képzett mesteremberre van szükség minden ágazatban”.

A 2020-ban indult ötéves technikumi rendszer bevezetésével még vonzóbbá vált a szakképzés, amely úgy biztosít egyszerre lehetőséget egy megélhetést jelentő szakmai bizonyítvány megszerzésére, hogy közben egyenes utat nyit a felsőoktatásba is – fogalmaztak a közleményben.

Az új szakképzési rendszerben folyamatosan emelkednek az oktatói bérek és nő a szakképzésbe jelentkezők száma. Ma már a 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben. Míg tavaly 13 ezer tanuló jelentkezett a szakképzésből felsőoktatásba, az idén ez a szám 74 százalékkal növekedett, azaz mintegy 23 ezer tanuló szeretne továbbtanulni felsőoktatási intézményben – ismertette a minisztérium.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom