Belföld

Egy éve lépett hivatalba Novák Katalin

Magyarország gazdagságát a magyar emberek jelentik – mondta Novák Katalin köztársasági elnök hivatalba lépésének első évfordulója alkalmából szerdán Budapesten, a Sándor-palotában. Az államfő közölte, hogy az elnöksége a magyar emberekről szól, és szeretné, ha azt éreznék, hogy minden magyar köztársasági elnökeként dolgozik. Erről fog szólni a következő négy éve is – ígérte meg.

Egy éve lépett hivatalba Novák Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök (elöl középen) a meghívott vendégek társaságában az államfő hivatalba lépésének első évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Sándor-palotában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin kijelentette: ez az év a találkozások éve volt, ami azt jelentette, hogy minden napra jutott egy újonnan látott arc, volt alkalom megismerkedni egymással, meghallgatni a másik történetét. Így lehetősége nyílt megtapasztalni azt, hogy Magyarország gazdagságát nem a természeti erőforrások vagy gazdasági kincsei adják, hanem elsősorban azok az emberek, akik itt élnek Magyarországon, a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában magyar emberként.

Elmondta: a köztársasági elnökként kapott reflektorfényt szeretné eljuttatni oda, ahova a hétköznapokban kevés jut. Mindezt azért teszi, mert szeretné, hogy minél többen vegyék észre Magyarország legeldugottabb kincseit, az ott élő embereket mindennapos küzdelmeikkel, sikereikkel és kudarcaikkal együtt.

Emlékeztetett Ferenc pápa közelmúltbeli látogatására is, aki jól érezte magát a magyar emberek társaságában. Mint mondta, Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy Magyarországon olyan emberek élnek, akik a kereszténységet a gyakorlatban is megélik, akik arra koncentrálnak, ami összeköt minket.

A Sándor-palotába mintegy 300 meghívott vendég érkezett Magyarország különböző részeiről és a határon túlról.

Mint ismert, Novák Katalin, Magyarország első női köztársasági elnöke. Az államfő tavaly május 14-i beiktatásakor azt mondta, „ajtónyitogatásra” készül. S csakugyan így is tett: egyik első intézkedése az volt, hogy nemcsak szimbolikusan, hanem ténylegesen is megnyitotta a Sándor-palota kapuját a nagyközönség előtt. Ezt egyébként idén is megteszi, a hétvégén, beiktatásának első évfordulója alkalmából ismét látogatható lesz.

A köztársasági elnök az elmúlt egy évben megfordult az Egyesült Államokban, és Európa szerte is többfelé. Találkozott a pápával, de elment Kijevbe is, és jelen volt III. Károly koronázásán. Mindeközben idehaza különös hangsúlyt fektetett a családok és az elesettek támogatására. E tekintetben küldetéstudat vezérli: hisz a kereszténységen nyugvó értékrendben, fontosnak tartja az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorítását, a megfogant emberi élet és a család védelmét, a kölcsönös tiszteletet.

Láthatóan fontosnak tartja, hogy az üzenete mindenkihez elérjen, ezért gyakori kül- és belföldi utazásai mellett kifejezetten aktív a Facebookon, de Twitter- és Instagram-fiókja is van.

Munkáját olyan tanácsadók segítik, mint például Gundel-Takács Gábor, Balog Zoltán vagy Lackfi János, akikkel – évforduló ide vagy oda – ma is egyeztetett, majd köszönetet mondott az Országos Mentőszolgálat munkatársainak szerdán, a mentők napja és a szervezet megalakulásának 75. évfordulója alkalmából.

Kapcsolódó írásaink