Belföld

A család az alap, amiből minden más növekszik

A család az alap, amiből minden más növekszik – hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC Hungary) pénteken Budapesten, a Legyen újra a család az első! című kerekasztal-beszélgetésen.

A család az alap, amiből minden más növekszik
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője, Koskovics Zoltán által moderált beszélgetésen Hornung Ágnes a 2010 utáni magyar családpolitikai fordulatról kifejtette: minden kormánynak el kell döntenie, hogy miként oldja meg a „demográfiai tél” problémáját.

Magyarország a családok támogatását választotta – mondta, azt is ismertetve, hogy a magyar kabinet családpolitikai intézkedéseinek több mint harminc eleme van. A családpolitika oszlopainak nevezte, hogy minden vágyott gyermek szülessen meg, valamint a pénzügyi stabilitás biztosítását.

Hornung Ágnes úgy vélekedett, hogy az alapvető értékek – köztük a család jelentősége – nem mindig jó irányba változik, majd amellett érvelt, hogy „vissza kell hozni a családot a divatba”.

Jay Aeba, a Japán Konzervatív Unió elnöke, a CPAP japán főszervezője arról beszélt, hogy országában a második világháború előtt vidéken a nagy családnak volt kultúrája, amit segített a generációk hosszú sora, nagyszülők és dédszülők is. Úgy folytatta: a hagyományos japán családmodell 1945 után változott meg az ország erőteljes iparosodásával, ami magával hozta, hogy a fiatal férfiak elhagyták a családjukat, és a munkájuk miatt a városokba költöztek. Ennek következtében Japánban a társadalom alatta van a reprodukciós rátának.

A japán politikus egyúttal méltatta a magyar családpolitika azon elemét, amely személyijövedelemadó-mentességet biztosít a négy- vagy annál több gyermekes édesanyáknak, továbbá Japán számára is követendő példaként határozta meg, hogy a magyar Alaptörvény rögzíti, miszerint az anya nő, az apa férfi.

Ernst Roets, a dél-afrikai AfriForum ügyvezető-helyettese arról szólt, hogy Dél-Afrika az egészséges családok tekintetében „óriási problémával küzd”, mivel a gyermekek csupán 25 százaléka nő fel teljes családban, ami az esetükben hátrányként a gazdasági prosperitás hiányában is megmutatkozik.

Ernst Roets kijelentette: a családnak magasabb célja van, mint hogy eszköz legyen egy ideológiai küzdelemben, az a „szíve” az emberi természetnek, majd amellett érvelt, hogy az ideologikus gondolkodás helyett vissza kell térni a realitások figyelembevételéhez.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom