Belföld

Jelentős összegek kifizetésével adós Magyarországnak az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság jelentős összegek kifizetésével adós Magyarországnak, ezzel a magyar gazdaság teljesítményét is hátráltatja – jelentette ki Varga Mihály, miután tárgyalást folytatott Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosával.

Jelentős összegek kifizetésével adós Magyarországnak az Európai Bizottság
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MH-archív/Hegedűs Róbert

A Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint a magyar pénzügyminiszter kiemelte: a helyreállítási források visszatartásának feloldása mellett Magyarország határozott választ vár arra is, hogy a bizottság miként kívánja támogatni a schengeni határokat védő tagállamokat az egyre növekvő migrációs terhek finanszírozásában – írták.

A szaktárca kiemelte, a pénzügyminiszter az uniós helyreállítási forrásokkal kapcsolatban leszögezte: a helyreállítási és ellenálló képességi eszköz (RRF) több, kezdeti ígéretét nem váltotta be, öt tagállam eddig egyáltalán nem kapott pénzügyi támogatást, a késedelmes folyósítás pedig Magyarország, ezzel együtt egész Európa versenyképességére káros hatással van.

Varga Mihály közölte, hogy a Magyarországnak járó támogatások felhasználásával öt százalék feletti mértékben bővült volna tavaly a gazdaság, azonban a források visszatartásával az Európai Bizottság rontotta gazdasági teljesítményünket és versenyképességünket. Mindezek és a szomszédban dúló háború, illetve a nyomában járó, szankciós infláció ellenére Magyarország az uniós átlagot meghaladó, 4,6 százalékos növekedést ért el, valamint a hiányt és az államadósságot is jelentősen csökkentette.

A magyar költségvetés a válságok közepette, a veszélyes nemzetközi környezetben is helytáll – emlékeztetett a pénzügyminiszter, hozzátéve: „a magyar érdek megkívánja, hogy nekünk járó uniós források ügyének fontosságával párhuzamosan a schengeni határok védelmének költségeire is felhívjuk a figyelmet.” Mint mondta: ”Ahogyan az uniós pénzügyminiszterek múlt heti tanácskozását követően is hangsúlyoztam, ebben az évben a határvédelmi kiadásaink meghaladhatják a 650 milliárd forintot, azonban Brüsszel ennek alig több mint egy százalékát térítette meg 2015 óta. Nem kívánunk lemondani arról, hogy ezeket a költségeket az Európai Unióval megtéríttessük.”

Varga Mihály felhívta az uniós biztos figyelmét arra, hogy Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciójával támogatja az orosz–ukrán háború áldozatait, az eddig segítségnyújtásra fordított összeg meghaladja a 40 milliárd forintot. Az Ukrajnának szánt uniós támogatással kapcsolatban a tárcavezető elmondta: a közös hitelfelvétel gyorsnak és egyszerűnek tűnhet, azonban hosszabb távon nem lehet megoldás minden kihívásra – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom