Belföld

Rétvári: Vissza kell állítani a közoktatás presztízsét

A készülő közoktatási törvényjavaslat körüli viták és a javaslat valódi tartalma volt a fő téma az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás csütörtök esti adásában, amelynek első felében a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára volt a vendég. Rétvári Bence kifejtette, a pedagógusszakmának vissza kell adni a presztízsét, a kormány pedig azon dolgozik, hogy a pedagógusok „anyagi téren is helyre kerüljenek”.

Rétvári: Vissza kell állítani a közoktatás presztízsét
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: MTI/Mónus Márton

A hirado.hu tudósításában emlékeztetett arra, hogy parázs vita alakult ki a státusztörvénnyel kapcsolatban, amely egyfajta hivatásrenddé formálná át a pedagógus-életpályát, a pedagógusi hivatást.

Rétvári Bence azt mondta: fontos tisztázni, hogy ez csak egy törvénytervezet, amelyet a kormány még be sem nyújtott.
A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a témában több mint egy hónapja tart az egyeztetés több felületen. A beterjesztés után pedig megindul a parlamenti szakasz, amely szintén alkalmas arra, hogy a tervezeten módosításokat végezzenek.

Rétvéri Bence szerint a javaslat „formai lényege”, hogy a pedagógusoknak is legyen saját, önálló köznevelési jogviszonyuk, amely speciálisan az ő munkájukra vonatkozik.

Az államtitkár a tervezet „tartalmi” lényegével kapcsolatban azt mondta, hogy új, teljesítményalapú rendszer bevezetése szükséges.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: „Aki jobban tanít és többet foglalkozik a gyerekekkel, az jobban kereshessen.” Ha ma megjönnének az európai uniós források, akkor holnaptól a pedagógusok átlagbére 561 ezer forint, januártól pedig 681 ezer forint lenne – jelezte.

Ehhez csak arra lenne szükség, hogy az EU betartsa az ígéreteit – hangsúlyozta az államtitkár.

A kormány 2030-ig tartó pedagógusbér-emelési stratégiája alapján 2025-től amennyire emelkednek a bérek Magyarországon, pontosan olyan arányban emelkednek a pedagógusbérek is.

Rétvári Bence a sztrájkjoggal kapcsolatban kifejtette: a korábbi gyakorlattól eltérően ma egy sztrájkot egy hét alatt – a meghirdetéstől a lebonyolításig – meg lehet tartani. Ez az iskoláknak is kiszámítható, hiszen nekik a gyerekek felügyeletéről is gondoskodniuk kell, amit így meg lehet oldani – tette hozzá.

A szakszervezeteknek az lenne a dolguk, hogy segítsenek a törvényjavaslatot értelmezni, nem pedig az, hogy „belemagyarázzanak olyan dolgokat, amik nincsenek benne” – jelentette ki.

Rétvári Bence szerint a szakszervezetek „politikai küzdelmi szférába” csúsztak át, ezért nem meglepő, hogy elveszítették tagságuk jelentős részét.

Az államtitkár azt mondta, a kormány bízik benne, hogy a béremelés hatására méltó helyre kerülnek anyagi értelemben is a pedagógusok. „A legfontosabbat bízzuk rájuk, a gyerekeinket, ezért meg kell becsülnünk őket” – hangsúlyozta Rétvéri Bence.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom