Belföld

Gulyás Gergely: Közös lőszerbeszerzésben vesz részt Magyarország

A közös uniós haderő hasznosságáról is szólt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, szerinte a jelenlegi háborús helyzetben nagyon jól jött volna a közös haderő.

Gulyás Gergely: Közös lőszerbeszerzésben vesz részt Magyarország
Kormányinfó, Gulyás Gergely
Fotó: MH/Török Péter

Eszkalálódhat a háború?

Komoly aggodalomra ad okot, hogy nem a békés megoldás, hanem az eszkaláció irányába haladnak a folyamatok. Fegyverszállításban nem veszünk részt, és életet menteni csak azonnali tűzszünettel lehet - mondta Gulyás Gergely. Szerinte soha nem volt ekkora kockázata a harmadik világháborúnak, mint most, de reméli, hogy erre nem kerül sor.

NATO-tagállam nem avatkozik közbe, amíg nem éri támadás a szövetség területét.

Közös lőszer beszerzésről tárgyalnak egy hétéves időszakra az Európai Unióban - jelentette ki Gulyás Gergely. Majd leszögezte, a magyar kormány továbbra sem kíván fegyvereket küldeni Ukrajnába.

Elmondta: Hazánk elsőként hozott létre olyan magas készültségű NATO-csapatot, amelyben amerikai, olasz, horvát és török katonák is részt vesznek magyar parancsnokság alatt. Ebből nem küld Ukrajnába - tette hozzá.

„Ha van megállapodás akkor a Honvédelmi miniszter nyilvánosságra hozza, hogy mekkora mennyiségű lőszert kaphat Magyarország” - válaszolta újságírói kérdésre a politikus.

Gulyás kérdésre azt is elmondta, akkor fog Orbán Viktor Ukrajnába látogatni, ha a találkozónak lesz értelme, és sikerül haladást elérni főleg a kárpátaljai magyar oktatás ügyében.

Jövő héten döntenek a Fidesz által benyújtott békehatározatról a képviselők - jelentette ki a miniszter.

Szentkirályi Alexandra, Gulyás Gergely
Szentkirályi Alexandra, Gulyás Gergely
Fotó: MH/Török Péter

Pedofil-botrányok, gyermekvédelem

Kérdésre válaszolva a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban a miniszter elmondta:

„Ismerjük Brüsszel véleményét, hogy kritikus a gyermekvédelmi törvénnyel szemben; a bíróság döntését megvárja Magyarország. Mindez nem változtat azon, hogy megvédjük a gyermekeket.”

Az elmúlt hetek pedofil-botrányai kapcsán Gulyás az Origo kérdésre elmondta, hogy nem a mostani büntetési tételek alacsony szintje az elrettentő, hanem a nagyobb baj, hogy a 14 év feletti fiatalokat semmi sem védi.

„Senki nem mondja, hogy egy 40 éves felnőtt viszonya egy 15 évessel teljesen rendben van” - mondta a miniszter.

Dollárbaloldal

A baloldal ügyivel kapcsolatban elmondta: Teljesen fel kell tárni a dollárbaloldal ügyeit, a parlament illetékes bizottsága meg fogja hallgatni az Állami Számvevőszék elnökét. Mindezek után a pártok reagálhatnak majd az elhangzottakra - tette hozzá.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta:

„Teljes méltatlan, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök március 15-e alkalmából talpnyalónak nevezte a Fideszre szavazókat.”

Lapunk kérdésére elmondta:

Jó lenne ha néhány külügyi kérdésekben egyezség lenne a pártok között. Nem az a probléma, hogy a brit árnyékkormány vezetőjével találkozik Dobrev, hanem hogy a magyar pedagógusok béremelése ellen küzd Brüsszelben, miközben hatmillió forintot keres - válaszolta.

Amerikai kapcsolatok

Az amerikai ember jogi jelentésről is szólt a miniszter:

„Azok az erők, amelyek nem sajnáltak 4 milliárdot arra, hogy ne a mostani kormány legyen hatalmon, azok most írtak egy jelentést. A jelentésben szereplő állítások hazugságok, így az igazságszolgáltatás esetében is. Az amerikai emberi jogi jelentésnek semmilyen jogi relevanciája nincsen” - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Gulyás kérdésre elmondta, Magyarország szövetségese az Egyesült Államoknak. „Mi mindig is jó viszonyra törekedtünk a szövetségeseinkkel.A jelenlegi magyar kormánnyal nem szimpatizál a mostani amerikai vezetés, ezért olyan területeken próbálunk együttműködni, ahol vannak kapcsolódási pontok.”

Gulyás arról is beszélt, hogy nem a magyar fél fizette az ottani ellenzék kampányát, hanem ez fordítva történt.

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely
Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely
Fotó: MH/Török Péter

Nagy-Magyarország

Az esti futballmérkőzéssel kapcsolatban leszögezte:

Vihetnek be történelmi Magyarországot ábrázoló molinókat a meccsekre - mondta egy kérdésre Gulyás. „Önmagában nem diszkriminatív a történelmi Magyarország szimbólum.”

Fenn kell tartani az átlagos fogyasztásig a rezsicsökkentést, az árstopokat

A kormány azzal számol, hogy az infláció az év végére egyszámjegyű legyen. Fenn kell tartani az átlagos fogyasztásig a rezsicsökkentést, az árstopokat, és a kamatstopokat. Ezeket az intézkedéseket fenn kell tartani az infláció kordában tartása érdekében - nyilatkozott Gulyás Gergely. Kitért arra is, hogy kormányzati szándék van minderre, a meghosszabbításról való döntés azonban az árstopok lejárta előtti két hétben születhet meg.

Egységes vízdíjat szorgalmazna a kormány. Gulyás Gergely elmondta, még nincsen döntés arról, hogy milyen változások lehetnek a vízdíjak tekintetében, de kormányzati szándék, hogy az országban egyéges legyen a vízdíj, mert nagyon eltérő árak vannak az országban - mondta.

Kapcsolódó írásaink