Belföld

A háborúpárti érdekköröket szolgálja ki a hazai baloldal

A nemzeti ünnep tapasztalatait értékelte lapunknak nyilatkozva Deák Dániel politológus, aki szerint a hazai baloldal lényegében fejsúlytalanná vált, egyre kevesebb embert tud megmozgatni. Az elemző kitért a francia nyugdíjtörvény elfogadásának körülményeire is, mert az eset – meglátása szerint – a brüsszeli kettős mérce tipikus megnyilvánulása.

A háborúpárti érdekköröket szolgálja ki a hazai baloldal
A külföldi megrendelők háborús retorikáját követi a hazai baloldal
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

„A március 15-i ünnepi események jól mutatták, hogy befagytak a politikai erőviszonyok Magyarországon: a kormány stabilan őrzi vezető pozícióját, miközben a balliberális oldal továbbra sem talál magára, még az ünnepi beszédekben is az aktuálpolitika mocsarában ragadtak, továbbra sem nőttek fel a feladathoz” – értékelte az ünnep politikai tapasztalatát Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. „Pedig ez nem lenne alapvetés, ugyanis a háború és a szankciók okozta gazdasági válság szerte Európában komoly társadalmi feszültséget eredményezett. Franciaországtól kezdve Csehországig több tíz- vagy százezres utcai demonstrációk, sztrájkok vannak, a kormányzó erők támogatottsága sok európai országban bezuhant, az ellenzéki erők pedig profitálni tudnak a válságból.

Az elemző úgy látja, hogy Magyarországon más a helyzet: a balliberális oldal annyira harmatgyenge, hogy még Karácsony Gergely sem képes pár száz embernél többet utcára hívni azon a Budapesten, ahol jövőre választást akar nyerni. Ez annak fényében igazán meglepő, hogy tavaly október 23-án még egy pár ezer fős demonstrációt képesek voltak összehozni, mostanra azonban még ez az erejük is teljesen elveszett.

„Vajon mi lehet ennek az oka, tehetjük fel a kérdést” – folytatta a gondolatmenetet Deák Dániel. „A válasz kézenfekvő: a balliberális pártok ismét szembemennek a társadalmi elvárással a legfontosabb politikai kérdésekben, a háború- és szankciópárti álláspontjuk még az ellenzéki szavazók körében sem népszerű. Pedig lenne lehetőségük változtatni a háborúpárti álláspontjukon: hamarosan szavaz a parlament a kormánypártok békepárti határozati javaslatáról, ugyanakkor az előzetes nyilatkozatok szerint erre is nemet mondanak majd a balliberális politikusok. Őket ugyanis háborúpárti külföldi politikai és gazdasági érdekkörök finanszírozzák, így a megrendelők elvárásait teljesítik.”

A politológus kitért a francia eseményekre is. Emmenuel Macron parlamenti jóváhagyás nélkül vitte át a nyugdíjreformját, ami miatt ma bizalmatlansági indítványt fognak tárgyalni a kormánya ellen. Erre azért volt szüksége a francia elnöknek, mert a parlament nem támogatná a nyugdíjreformját. Az eset ugyanakkor számunkra nem a francia belpolitikai események miatt fontos, hanem a brüsszeli kettős mérce tükrében. Képzeljük el, ha Magyarországon parlament jóváhagyása nélkül fogadnának el ilyen nagyszabású jogszabályokat, mekkora botrány lenne belőle, az EU milyen keményen fellépne hazánk ellen. Ez az ügy is jól példázza, hogy teljesen komolytalanok a hazánk jogállamiságát féltő brüsszeli nyilatkozatok, azok csupán politikai motivációjúak, emlékeztetett Deák Dániel.

Kapcsolódó írásaink