Belföld

Donald Trump hatalmas fölénnyel nyerne meg egy ma tartandó választást

Egy exkluzív felmérés eredményeiből – amelyet a McLaughlin & Associates közvélemény-kutató cég a Századvég Alapítvánnyal közösen készített el – az derült ki, hogy Donald Trump ma esélyt sem adna a választáson Joe Bidennek.

Donald Trump hatalmas fölénnyel nyerne meg egy ma tartandó választást
Donald Trump volt amerikai elnök
Fotó: Getty Images North America via AFP/Scott Olson

A kutatók idén februárban 1600, magát biztos választónak mondó polgárt, köztük 737 republikánust interjúvoltak meg az úgynevezett csatatérállamokban. A Mandiner.hu ismerteti, hogy az amerikai csatatérállamok olyasmik, mint Magyarországon a billegő körzetek: sokszor ezekben néhány ezer vokson múlhat a teljes elnökválasztás kimenetele, így az átlagosnál nagyobb figyelem irányul rájuk (bővebben cikkünk végén).

Az adatsorokból kimutatható: az amerikaiak nagyobb része szerint rossz irányba haladnak a dolgok Joe Biden elnöksége alatt, Donald Trump volt elnöknek pedig jó esélye lehet legyőzni a jelenleg regnáló ellenfelét. Hozzáteszik, hogy bár a nagy párton belüli rivális, Ron DeSantis floridai kormányzó általános imázsa valamicskét jobb lehet Trumpénál, ez egyáltalán nem biztos, hogy szavazatokra is váltható 2024-ben.

Arra a kérdésre, hogy jó irányba halad-e Amerika Biden elnöksége alatt, egyértelmű eredmény született: a válaszadók kétharmada, 66 százaléka szerint rossz irányba haladnak a dolgok, és ebből nagyobb volt az erősen elégedetlenek aránya (41 százalék), mint a csak valamelyest elégedetleneké (26 százalék).

Ezzel szemben alig 34 százalék volt optimista, ezen belül mindössze 9 százaléknyian voltak, akik szerint nagyon jó irányba halad Amerika, és 24 százaléknyian azok, akik szerint csak inkább jó irányba (a módszertan és a kerekítések miatt a százalékok nem mindig jönnek ki 100-ra).

Felmérés
Fotó: Mandiner.hu

A felmérésből az is kiderült, hogy a republikánusokra többen voksolnának egy ma tartandó választáson, mint a demokratákra. A republikánusok előnye itt hibahatáron felüli, rájuk 48 százaléknyian voksolnának, míg a demokratákra 43 százaléknyian.

Felmérés
Fotó: Mandiner.hu

A teljes cikket a felmérésről ITT LEHET MEGTEKINTENI.


Kapcsolódó írásaink